Kultúra

Tom Cruise-nak csak az utolsó pillanatban jött össze a Mission: Impossible kultikus akciójelenete

Állandóan arcra esett. Egy hajszálon múlt, hogy láthatjuk a filmben a rablási jelenetet.

Vannak ikonikus jelenetek, amik beégnek a kollektív tudattalanba, biztosítva egy-egy film halhatatlanságát. A Mission: Impossible cím hallatán még a mai napig biztosan sokan kapásból rávágnák, hogy „Ja, az a cucc, amiben Tom Cruise beereszkedik egy ilyen kötélen a CIA-be adatokat lopni, és majdnem pofára esik.” Ez volt a 25 éve bemutatott első rész legemlékezetesebb akciójelenete, és bizonyára komoly része volt a film hatalmas sikerében, ami megalapozta a mai napig hömpölygő franchise-t. A kaszkadőrjeleneteit saját maga végző Tom Cruise most a jubileumi Blu-ray kiadás extráiban mesélte el, hogy nagyon nehezen jött össze ez a felvétel, különösen az a része, amikor véletlenül megcsúszik a rögzítőkötél és ő egy hajszállal a föld fölött egyensúlyozik.

Kezdtünk kifutni az időből, én meg minden alkalommal arcra estem, nem működött a dolog

– mondta a színész, aki végül angol font pénzérméket kért a stábtagoktól, azzal tömte meg cipőjét, hogy jobb legyen az egyensúlya. A filmet rendező Brian De Palma szólt neki, hogy utoljára próbálhatják meg a felvételt, utána lépniük kell a következőre.

„Meg tudom csinálni” – mondtam neki, aztán leereszekdtem, és nem billentem meg. „Úristen”, gondoltam, és csak tartottam magam, és tartottam magam, és tartottam magam. És izzadtam, és izzadtam és izzadtam. Ő pedig csak hagyta forogni a kamerát.

Cruise egy ponton rájött, hogy a szükséges jelenet már rég megvan, és De Palma csak szivatja a hallgatásával. A rendező aztán felnevetett, és leállította a felvételt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik