Kultúra

Közel egymilliárd forintért keltek el a napóleoni ékszerek

Fabrice COFFRINI / AFP
Fabrice COFFRINI / AFP

Csaknem hárommillió svájci frankért keltek el Napóleon örökbefogadott lányának pazar ékszerei, amelyekre az érdeklődők a Christie’s szerdai genfi ékszerárverésén licitálhattak. A zafír és gyémánt ékszerek alkotta kilencdarabos készlet a korai 19. századból való. Úgy tartják róla, hogy azt nászajándékba kapta I. Napóleon császár és felesége, Joséphine de Beauharnais örökbefogadott lánya, Stéphanie de Beauharnais (Stefánia badeni nagyhercegné).

Az ékszerkészlet darabjait, köztük a ceyloni (ma Srí Lanka) bányákból származó zafírokkal kirakott nyakláncot és diadémot külön-külön értékesítették a szerdai liciten. Az aukciósház az ékszerek összértékét 430 ezer és 750 ezer svájci frank (140-245 millió forint) közé becsülte, de az árverésen a kikiáltási ár többszörösét fizették ki értük a vásárlók. Stéphanie de Beauharnais ékszerkészlete végül 2,7 millió svájci frankért (879 millió forintért) kelt el. A licitálást óriási érdeklődés kísérte a világ különböző tájain élő gyűjtők részéről.

Az árverésen 144 tétel került kalapács alá. II. Mária portugál királynő koronáját 1,77 millió frankért (576 millió forintért) vásárolták meg, a becsült legalacsonyabb ár tízszereséért. A genfi aukció teljes bevétele 57,8 millió svájci frank (19 milliárd forint) volt – olvasható az MTI hírében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik