Kultúra

Női előadók dominálták a Brit Awards-gálát, Dua Lipa duplázott

John Marshall / John Marshall / AFP
John Marshall / John Marshall / AFP

A női előadók domináltak a Brit Awards díjátadóján: először nyerte nőkből álló banda a legjobb brit együttes díját, Dua Lipa pedig két díjjal távozott, a legjobb női előadó és a legjobb album díját kapta meg. Első megszólalását arra használta fel, hogy fizetésemelést kérjen a brit egészségügyi szolgálat (NHS) dolgozóinak, második köszönőbeszédében pedig bátorságáért posztumusz díjat kért a húszéves Folajimi Olubunmi-Adewolének, aki a közelmúltban halt meg, mikor beugrott a Temzébe, hogy kimentsen egy nőt.

A Little Mix történelmet írt: az első női banda lett, amely elnyerte a legjobb brit együttes díját. Az elismerés átvételekor a zeneiparban tapasztalható „szexizmusra és a sokszínűség hiányára” hívták fel a figyelmet. Taylor Swift a globális ikon díjat vehette át, és ezzel szintén ő lett az első nő, akinek ezt az elismerést megszavazták. Korábban mások mellett Elton John és David Bowie nyerte el ezt az elismerést. A legjobb nemzetközi női előadó díját Billie Eilish kapta. Harry Styles a Watermelon Sugar című számmal győzött, J Hus pedig a legjobb férfi előadó díját vitte el.

Ez volt a legnagyobb közönségszámú élőzenei esemény az Egyesült Királyságban 2020 márciusa, azaz a koronavírus-világjárvány miatti korlátozások bevezetése óta. A zenei gálát a pandémia utáni nyitás jegyében a brit kormány kísérleti programjában négyezer fős közönség részvételével tartották meg. A pandémia alatt kulcsszerepet játszó londoni és környékbeli dolgozóknak kétezer-ötszáz jegyet osztottak ki a gálára.

A gála közönsége nem viselt maszkot és nem tartott távolságot, de a belépéshez negatív teszteredményre volt szükségük.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik