Kultúra

Meghalt Graeme Ferguson filmkészítő, az IMAX feltalálója

91 évesen, szombaton elhunyt Graeme Ferguson kanadai filmkészítő, az IMAX feltalálója, írja a Deadline. A lap információi szerint a rendező rákos volt. Ferguson halálának a hírét az Imax erősítette meg a Twitteren.

Ferguson, aki fiatalkorától kezdve filmek készítésével foglalkozott, egyike volt az IMAX Corporation négy társalapítójának, az IMAX egyik megalkotója. Társaival, Roman Kroitor filmrendezővel, Robert Kerr üzletemberrel és William Shaw mérnökkel 1967-ben alapították az Imax Corporation-t. 1971-ben készítette el a North of Superior című, egyik első hivatalos IMAX-filmet. Ferguson 1970 és 1990 között az Imax elnöke is volt, melyet 1994-ben Brad Wechsler és Richard Gelfond vásárolt meg.

Az Imax kezdeti lendületét a Polar Life című kísérleti film adta, melyet Ferguson rendezett az 1967-es Montreal-i Expo ’67  nevű világkiállításra. Imax-filmjei között szerepel többek között a Snow Job, az Ocean, a The Dream Is Alive és A cirkusz világa. Legfrissebb projektje, melyet ügyvezető producerként jegyzett, a 2016-os A Beautiful Planet című dokumentumfilm volt.

1983-ban Fergusont kitüntették a kanadai filmipar kiemelkedő alakjainak és alkotásainak járó Genie-díjjal, egy évtizeddel később pedig kinevezték a Kanada Rend tagjává.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

@Moveeks (@imoveeks) által megosztott bejegyzés

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik