Kultúra

Újra mozikban lesz látható az egyik legmegosztóbb animációs film

Online debütál Kovásznai György Habfürdő című, frissen restaurált animációs filmje. A közönség két alkalommal láthatja az alkotást az ACE (Association des Cinémathèques Européennes – Európai Filmarchívumok Egyesülete) által szervezett A Season of Classics Films elnevezésű nemzetközi projekt keretében az NFI – Filmarchívum Igazgatóság Youtube csatornáján. Az első vetítés a rendező születésnapján, május 15-én 19 órakor, az ismétlés másnap, szintén 19 órától lesz látható.

A projekt célja, hogy elősegítse az európai filmművészet gyöngyszemeinek digitális restaurálását, és széleskörű bemutatásukkal felhívja a figyelmet az európai filmarchívumok munkájára. Az online premiert követően a Habfürdő május 27-től a magyarországi mozikban is látható lesz.

A magyar animációtörténet legavantgárdabb alakjaként emlegetett Kovásznai első és egyben egyetlen egész estés filmje, az 1980-ban bemutatott Habfürdő radikálisan szembement a korszak gyerekeknek készült, klasszikus irodalmi alapanyagból készült rajzfilmjeivel, melyeknek sorát itthon az 1973-as János vitéz és az 1976-os Lúdas Matyi indította el. A jelenben játszódó, felnőtt közönségnek készült Habfürdőt a korabeli nézők értetlenül fogadták, a szakmát is megosztotta, és pár hét alatt lekerült a mozik műsoráról, ugyanakkor a film formabontó stílusa a mai napig hatással van a fiatal animációs rendezőgenerációkra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik