Kultúra

Scarlett Johansson arra biztatja kollégáit, bojkottálják a Golden Globe-ot

Marvel Studios / Paramount Pictures / Collection Christophel via AFP
Marvel Studios / Paramount Pictures / Collection Christophel via AFP
Szerinte, amíg nincsenek reformok, jobb nem közösködni a díjról döntő szervezettel.

Scarlett Johansson a Golden Globe-díjakról döntő HFPA „bojkottjára” biztatja kollégáit friss közleményében: szeretné, ha sokan csatlakoznának hozzá és megszakítanák a kapcsolatot az újságíró-szervezettel és a díjátadóval. Johansson arról írt, érintkezései a HFPA-val (Hollywood Foreign Press Association, azaz Hollywoodi Külföldi Tudósítók Egyesülete) a szexuális zaklatás határán egyensúlyoztak:

Egy színésztől, amikor egy filmet promótál, elvárják, hogy részt vegyen a díjszezonban: sajtótájékoztatókon és a díjátadókon. Ez gyakran jelentette azt, hogy olyan szexista kérdéseket és megjegyzéseket kell elviselni egyes HFPA-tagoktól, amelyek a szexuális zaklatást súrolták.

„Pontosan ez az oka annak is, hogy éveken keresztül nem voltam hajlandó részt venni a sajtótájékoztatóikon. A HFPA olyan szervezet, amelyet Harvey Weinstein-féle alakok legitimáltak, az iparág meg követte mindezt. Hacsak a szervezet nem visz véghez alapvető reformokat, azt gondolom, itt az ideje, hogy hátrébb lépjünk a HFPA-tól, és a szakma egységének fontosságára és erejére  fókuszáljunk.”

A HFPA-t az utóbbi időben több támadás érte, a szervezettel kapcsolatos etikai aggályokról az LA Times közölt hosszú oknyomozást, főként egy norvég újságíró, Kjersti Flaa HFPA elleni pere alapján, és az is botrányt okozott, hogy kiderült: a szervezetben egyetlen fekete tag sem kapott helyet. Ennek kapcsán számos híresség kritizálta a szervezetet, Scarlett Johansson mostani kiállása előtt épp Marvel-filmes kollégája, Mark Ruffalo adott ki közleményt, melyben arról írt, a szervezet ügye miatt ő, mint friss Golden Globe-díjas, nem tud büszke és boldog díjazott lenni, és szerinte itt az ideje, hogy aki teheti, kiálljon és kijavítsák a múlt hibáit.

Kapcsolódó
„Megvásárolt” díjak, luxuskényeztetés: korrupciós botrány söpörheti el a Golden Globe-ot
A Golden Globe-ról döntő HFPA körül már jó ideje készülő botrány ugyanis robbanásponthoz érkezett a Los Angeles Times oknyomozó cikkével, melyben példátlan léptékű korrupcióról írnak.

Az efféle presztízskérdéseknél alighanem fájdalmasabb hír a HFPA számára, hogy Ted Sarandos, a Netflix tartalomigazgatója közölte, a Netflix megszakítja üzleti kapcsolatait a HFPA-jal, amíg az nem eszközöl alapvető változtatásokat a szervezetben, hozzá pedig hamarosan csatlakozott az Amazon is. Az efféle nyomásgyakorlások eredményeképpen a HFPA a múlt héten megszavazta azt, hogy megbízzanak egy céget azzal, szerezzen a szervezet élére egy új vezérigazgatót, illetve egy olyan vezetőt is, aki a diverzitásért és a méltányosságért felel majd, emellett felállítottak egy forródrótot is, ahol a hatalmi (szexuális) visszaéléseket lehet jelenteni majd. A HFPA jelenleg új tagokat keres, a cél az, hogy idén húsz új tag csatlakozzon a szervezethez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik