Kultúra koronavírus

Lányi András: Ezek a szerencsétlen vírusok azért képezték át magukat emberevőnek, mert az állatvilágot kipusztítottuk

MTI Fotó: Mohai Balázs
MTI Fotó: Mohai Balázs

Az, hogy a pandémia kitört, a globális ökológiai válság tünete, amiről mi rojtosra beszéljük a tüdőnket. Ezek a szerencsétlen vírusok azért képezték át magukat emberevőnek, mert az állatvilágot kipusztítottuk. A szárazföldi gerinces élőlényeknek össz-testtömegben számolva kilencven valahány százaléka ember és az ember haszonállatai. Már most alig maradt a földi élővilágból valami.

Többek közt erről beszélt Lányi András író, filozófus Veiszer Alinda legújabb műsorában, amit a Telex szemlékezett.

Lányi a beszélgetésben a kétosztatú politikai térfél mindkét oldalát kritizálta, a jobboldaliakat alsó jobboldali, a magukat baloldaliaknak mondókat álbaloldali jelzőkkel illette. Szerinte egyik színvonalbeli különbséget jelent a totalitárius rezsimek és a konzervatív jobboldali politika között, míg a baloldalon nem színvonalbeli különbség van, hanem a valódi balos eszmények tökéletes szembeköpése.

Szerinte a globalizáció mostani szintjén a politikai és a gazdasági hatalom már teljesen összefonódik, mostanra a termelés vált nemzetközivé: a német befektető magyar autógyárának román beszállítójánál ukrán vendégmunkás dolgozik.

Nem értjük, mi történik, mert az túl bonyolult. Emiatt konteókkal vigasztaljuk magunkat, az egyszerűbb emberek kitalálnak háttérhatalmat meg mindenféle hülyeséget. Megszűnt az a politikai szint, ahol az átlagember, te meg én, igényelhetjük, hogy átlássuk a dolgokat

– mondta.

Úgy érzi, egyre nagyobb a baj, az emberek kezdenek egyre idegesebbek lenni. A most felnövő tizenévesek már tudják, hogy az ő bőrükre megy a játék, és kíváncsiak, idegesek, türelmetlenek.

A paksi nagyberuházást vagy a kínai egyetem építését a dunai vízlépcsőhöz hasonlítva arról beszélt: a nagyberuházás mindig a hatalomátmentésnek egy módja.

Annak idején Bős-Nagymarost osztrák cég építette volna osztrák pénzből, most oroszok építik orosz hitelből Paksot, kínaiak kínai pénzből a Fudan egyetemet, a belgrádi vasutat. Közben pedig ott ül a derék magyar nép, bölcsen hallgat, és befogja az orrát, ha a politika szót hallja, mert az valami büdös dolog

– tette hozzá.

Veiszer Alinda műsorát ide kattintva tudja megtekinteni jelképes összegért cserébe.

Koronavírus

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik