Kultúra

1,6 milliárdból készül a Hadik című huszármozi

Rózsa Erika
Rózsa Erika

Rég vár a magyar filmszakma egy győzedelmes, nagy büdzséjű történelmi filmet. Egy ideig a Pálfi György-féle Toldit vártuk annak, majd a szintén Pálfinál tervezett Sömmit, amely Rózsa Sándorról mesélt volna Cserna-Szabó András regénye alapján, ám most úgy tűnik, A Nagy Pénzből Készült Magyar Történelmi Filmet Szikora János csinálhatja meg, és abban nem Rózsa Sándor, hanem Hadik András fogja benne a lovát ugratni. A Nemzeti Filmintézet (NFI) Filmszakmai Döntőbizottságának legutóbbi ülésén ugyanis a Hadik címmel készülő huszármozi kapott 1,6 milliárd forint gyártási támogatást.

A készítők ígérete szerint az 1757-ben játszódó nagyszabású mozifilm felidézi majd a magyar huszár virtust és Hadik András berlini portyájának történetét.

Olyan történelmi kalandfilmet szeretnénk készíteni a Hadikból, amelynek főhősét két erő kormányozza: a bátorság és a becsület. Sodró lendületű képekből áll össze a történet, a film ritmusát tekintve az egész egy hihetetlen vágta lesz. A történet alig hagy egy szusszanásnyi időt a szerelem, család, barátság, kötelesség és árulás érzelmes epizódjainak, aztán újra, mint a forgószél, tovább ragadja hőseit és a nézőt

– ígérik a film alkotói. A Hadik Kis-Szabó Márk forgatókönyvéből készül, a címszerepet Trill Zsolt alakítja majd, a további szerepekben többek között László Zsolt, Hirtling István, Mucsi Zoltán és László Zoltán lesz látható, akikre most komoly lovas képzés vár. A Hadik rendezője Szikora János Jászai Mari- és Nádasdy Kálmán-díjas, érdemes művész lesz, aki inkább színházi rendezőként ismert, mozgóképre színházi és operaelőadások, koncertek felvételeit rendezte elsősorban, az operatőri feladatokat pedig Győri Márk látja majd el, míg a lovas jelenetekre Steve Dent angol akciórendezőt kérték fel. A forgatás a tervek szerint ősszel kezdődik és a mozifilmet 2022 végén láthatják a nézők. A Hadik producere dr. Nagy Endre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik