Kultúra

A járványhelyzethez igazodva, de megtartanák a Művészetek Völgyét

Művészetek Völgye
Művészetek Völgye

A járványhelyzethez alkalmazkodva új helyszínekkel nyitna meg a Művészetek Völgye – közölték a szervezők szerdán az MTI-vel. Ha a járvány alakulása megengedi, július 23. és augusztus 1. között tartanák meg a fesztivált, melyhez már a program is elkészült. A szervezők tervei szerint az idén több irodalmi, színházi, képzőművészeti udvar nyílik és egy napra az Opera kamion is a helyszínre érkezik.

Oszkó-Jakab Natália fesztiváligazgató elmondta: nyitottak a tereken, Vigántpetenden és Taliándörögdön is új udvarok indulnak, valamint a vásár részt is kicsit átalakítják, hogy elkerüljék a sokadalmat. A szervezők szeretnék megünnepelni a fesztivál tavaly elmaradt harmincadik jubileumát, ennek részeként tTíz napon át új életre kel egy-egy korábbi program az elmúlt harminc évből, és egy portrékiállítás is nyílik.

Az idén koncertet ad az Erik Sumo Band, Dés László, a Margaret Island, a Csík Zenekar, a Bohemian Betyars és Rúzsa Magdi, hetvenötödik születésnapját ünnepli Hobo, de koncerttel készül a Quimby is. Az eddiginél több irodalmi program várható, Taliándörögdön indít udvart a Petőfi Irodalmi Múzeum, Vigántpetenden Vecsei H. Miklós és a Poket közösség. A kapolcsi evangélikus templomba költözik a Magyar Írószövetség, Lackfi János Versműhelyein és zenés versimpróin a Kaláka Versudvarban lehet részt venni. Földes László Hobo előadóestjeivel egy új, vigántpetendi helyszínen várja a nézőket. Az Operaház jóvoltából szintén Vigántpetendre, kamionon érkezik Donizetti vígoperája, a Szerelmi bájital. A Recirquel a My Land című darabjával tér vissza, de az Imre Zoltán Programnak köszönhetően idén egyébként is erősebb lesz a kortárs táncművészeti felhozatal, a táncelőadások mellett például a kortárs művészet és környezettudatosság kapcsolatát vizsgáló programokkal is készülnek. A kapolcsi Kalapos Kertbe hívják az alkotni vágyókat, ott látható Szőke András és Badár Sándor stand-up estje is.

Kapolcs új főterén a Nemzeti Filmintézet és a Művészetek Völgye közös, Némafilmhez filmzenét! pályázatának döntős alkotói élőzenés filmvetítésen mutatják be műveiket, esténként a százhúsz éves magyar film kínálatából vetítenek alkotásokat. Új játékteret nyit tánccal, zenével, mesével a gyerekek számára a húsz éves Hagyományok Háza, az esti koncertek előtt gyerekprogramok lesznek. Az Unicef Magyarország önkéntesei és fiatal nagykövetei is tartanak majd foglalkozásokat. De lesznek gyalogos, tematikus és e-bike túrák is, bemutatva a környék természeti szépségeit, Taliándörögdöt a Völgy fényfestő versenyének nyertesei festik át, visszatér a huszonötéves Fonó, fellép Palya Bea, az Újszínház színházi workshopokkal indít új programot, és a szervezők olyan beszélgetéseket, előadásokat, foglalkozásokat és közösségi eseményeket is ígérnek, melyek az elmúlt év feszültségeit feldolgozására irányulnak majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik