Kultúra koronavírus

Korlátozott számú közönséggel nyit ki újra a milánói Scala

BERND VON JUTRCZENKA / DPA / DPA PICTURE-ALLIANCE VIA AFP
BERND VON JUTRCZENKA / DPA / DPA PICTURE-ALLIANCE VIA AFP

A Bécsi Filharmonikusok koncertjével, korlátozott számú közönséggel nyit ki újra a milánói Scala május 11-én, azon a napon, amikor újra fogadhatnak nézőket az olaszországi színházak. A Riccardo Muti dirigálta előadáson mindössze 130 néző vehet részt, a zenekari tagok közti távolság betarthatósága érdekében üléseket távolítottak el a nézőtérről – jelentette be hétfőn Dominique Meyer intendáns.

Május 11-nek szimbolikus jelentősége van a világhírű operaház számára, mivel az 1943-as bombatámadás után újjáépített teátrum ezen a napon, egy Arturo Toscanini vezényelte koncerttel nyitott ki újra 1946-ban. Giorgio Armani is csatlakozott hétfőn az operaház szponzorai közé, a nevét viselő divatház öt év alatt 600 ezer euróval támogatja a Scalát. A divatcézár azt mondta, kötelességének érzi, hogy támogassa a nehéz időkben elhanyagolt kulturális szektort, mert „az igenis létfontosságú”.

Az újranyitás napján lefektetik az alapkövét a Scala új épületének, egy hat földalatti és 11 földfeletti szintből álló toronynak, amely egy 64 méter mély koncertterem kialakítását teszi lehetővé. A Mario Botta építész tervezte új épületben lesz hangfelvételek rögzítésére is alkalmas zenekari próbaterem, táncpróbaterem és irodák.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik