Kultúra

Kína nagyon hallgat Chloé Zhao Oscar-díjáról

MTI/EPA/Pool/Chris Pizzello
MTI/EPA/Pool/Chris Pizzello

A távol-keleti származású filmesek áttörését hozta a vasárnap megrendezett, 93. Oscar-gála. Először nyert Oscart koreai színész, a női mellékszereplők között diadalmaskodó Yuh-jung Youn. Ennek megfelelően hétfő reggel az idős színésznővel voltak tele a koreai újságok, de a koreai filmintézet és a Netflix koreai Twitter-oldala is gyorsan elbüszkélkedett a győzelemmel.

Ám a női mellékszereplői Oscarnál fontosabb, hogy a kínai–amerikai Chloé Zhao nyerte a legjobb rendezőnek járó Oscar-díjat (mindössze második nőként a díj történetében), de a legjobb film és a legjobb eredeti forgatókönyvét is Zhao és filmje, A nomádok földje nyerte. A kínai állami média viszont egyelőre csínján bánik a Zhaónak járó gratulációkkal – írja a Variety.

Kínában eleve alig adtak hírt az idei Oscar-díjról, miután a rövid dokumentumfilmes mezőnyben a hongkongi tüntetésekről szóló filmet is jelöltek. A gálát sem közvetítették sehol, hiába számított már előzetesen is a pekingi születésű Zhao filmje a legnagyobb esélyesnek. Az utóbbi hetekben ugyanakkor a nacionalista kínai médiában néhány évvel ezelőtti interjúk részletei kezdtek terjedni, amelyekben Zhao kritikusan nyilatkozik a Kínai Kommunista Pártról.

A fontosabb lapok ennek megfelelően legfeljebb szűkszavú hírben tudosítottak Zhao győzelméről, a legnagyobb kínai napilap pedig a címoldalán hétfő reggel arról számolt be, hogy az Egyesült Államok cserben hagyta a koronavírus-járvány sújtotta Indiát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik