Kultúra

Ingyenesen nézhető Törőcsik Mari több filmje is

Zih Zsolt / MTI
Zih Zsolt / MTI

Ingyenesen látható szerda éjfélig a Nemzeti Filmintézet streaming platformján, a FILMIO-n a pénteken elhunyt Törőcsik Mari főszereplésével készült Édes Anna, a Teketória és a Szamárköhögés.

Fábri Zoltán Kosztolányi-adaptációja, az 1958-as Édes Anna, az elnyomott és megalázott kisember végső lázadását mutatja be, Törőcsik Marival a címszerepben. A neorealista film 2015-ben bekerült a Magyar Művészeti Akadémia által válogatott 53 filmklasszikus közé is.

Kapcsolódó
Meghalt Törőcsik Mari
A nemzet színésze és a nemzet művésze, a magyar színjátszás felejthetetlen alakja életének 86. évében távozott.

Maár Gyula 1976-os filmje, a Teketóriában a válása után kiüresedett, a világban helyét nem találó hősnő az újrakezdésért folytatott küzdelmét láthatjuk, míg a Gárdos Péter által rendezett, 1986-os Szamárköhögés, a forradalom hősei helyett azokról az esetlen, félős kispolgárokról szól, akik a lakásukban begubózva, a rádióra tapadva élték át a forradalom napjait.

A Nemzet Színésze és a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, háromszoros Kossuth-, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas Törőcsik Mari, érdemes és kiváló művész életének 85. évében hunyt el.

Kapcsolódó
Törőcsik Mari nyolc és fél évtizede képekben
A csütörtökön 85 évesen elhunyt Törőcsik Mari a magyar színjátszás több korszakának is tevékeny részese volt, és hosszú élete számos fontos pillanatát megörökítette a kamera. Képgaléria a színésznő gyerekkorától a kései szerepeiig.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik