Kultúra

Azon dőlhet el Sacha Baron Cohen bírósági ügye, hogy hova nézett a Zoom-hívásban

Matt Winkelmeyer / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP
Matt Winkelmeyer / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP
Ennyire 2021 nem lehet semmi.

Sacha Baron Cohen sosem volt az a konfliktuskerülő alkat, így jelenleg is épp egy bírósági ügye zajlik, mégpedig Roy Moore többször elbukott legfelsőbb bírósági főbíróval szemben, aki becsületsértésért perelte be a színész-rendezőt. A 95 millió dolláros per sorsa pedig most azon dőlhet el, hogy Sacha Baron Cohen hova nézett a Zoomon keresztül elmondott tanúvallomása során. Tényleg.

Moore ügyvédje, Larry Klayman ugyanis azt írta a bírónak küldött levelében, hogy

A videón egyértelműen látszik, hogy Cohen lefelé néz, valószínűleg a telefonjára vagy tabletjére, minden egyes kérdés alatt, amit feltettem neki, tehát nyilvánvaló, hogy valaki súgta neki a válaszokat.

Az ügyvéd szerint a bíró, ha megnézi a felvételt, maga is erre jut. A Deadline megkérdezte a Showtime-ot az ügyvéd felvetése kapcsán, de a csatorna nem reagált. Baron Cohen ügyvédje viszont igen, és a járvány miatt videóhívásban zajló tárgyalás jellegével magyarázta a dolgot: a filmes nagyon magas, így lefelé kell néznie a laptopjára, hogy láthassa az éppen őt kérdező ügyvédet.

Nem tanácsadói üzeneteket olvasott a tanúvallomás alatt, ugyanis nem voltak ilyen üzenetek.

Baron Cohen csapata szerint Moore ügyvédje azt akarja elérni, hogy a tanúvallomás felvétele nyilvánosságra kerüljön, minthogy a kérdéses Moore-interjú nyilvánosan elérhető, így akarnak némi publicitást nyerni az ügynek.

A per egy 2017-es tévés jelenethez kötődik, amikor Baron Cohen a Who Is America? egy adásában izraeli terrorelhárítónak adva ki magát interjúvolta meg Moore-t, rajta tesztelve egy „forradalmi technológiai újítást, amely felismeri a pedofilokat”. Az eszköz hamar pedofilnak minősítette a korábban több alkalommal kiskorúak elleni szexuális visszaéléssel megvádolt politikust, aki ezt követően kisétált a stúdióból, egy évvel később pedig 95 millió dollárra perelte a Showtime csatornát, a CBS hálózatot és Sacha Baron Cohent csalásért, becsületsértésért és érzelmi stresszokozásért. A kérdéses jelenetet is ide tesszük, mert Baron Cohen maszkja kultúrtörténet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik