Kultúra

Meghalt Richard Rush, A kaszkadőr rendezője

91 éves korában, múlt csütörtökön elhunyt Richard Rush rendező, forgatókönyvíró. Rush Los Angeles-i otthonában halt meg, közölte a hírt  felesége, Claude a Hollywood Reporterrel. Elmondása szerint férjében hihetetlen „élni akarás” volt, aki szívátültetése után még tizennyolc évig élt.

Az 1929-ben, New Yorkban született Rush az első diákok egyike volt a UCLA (Kaliforniai Egyetem) filmes képzésében. A diploma megszerzése után televíziós műsorokat készített az Amerikai Egyesült Államok Légiereje számára, a nemzet részvételét bemutatva a koreai háborúban.

1960-ban készítette Too Soon to Love című filmjét, majd pályája elején olyan ifjúsági filmeket készített, mint az 1967-es A Pokol Angyalai újra száguldanak vagy az 1968-as Kábulat, mindhárom főszerepében a fiatal Jack Nicholsonnal. Az egyik legnagyobb elismerést hozó filmjére még több mint tíz évet kellett várnia, az 1980-ban készült, több Oscar-jelölést is kapott A kaszkadőrt forgatókönyvíróként és rendezőként is jegyzi. A kaszkadőr a rengeteg pozitív kritika ellenére is sanyarú sorsra jutott, és soha nem kapott széles körű terjesztést. Erről Rush a Sinister Saga of Making „The Stunt Man” című dokumentumfilmben  beszél bővebben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik