Kultúra koronavírus

Szigorú járványvédelmi intézkedések mellett nyílik meg a Velencei Biennále

Mónus Márton / MTI
Mónus Márton / MTI

Május 22-én, szigorú járványvédelmi intézkedések mellett nyílik meg a koronavírus-járvány miatt 2020-ban elhalasztott 17. Velencei Építészeti Biennále. A rendezvény fél éven át, november 21-ig várja majd a látogatókat – jelentették be a szervezők hétfői online sajtótájékoztatójukon.

Hashim Sarkis libanoni-amerikai építész, az idei biennále főkurátora elmondta, nem változtatott az eseménysorozat koncepcióján, noha a How will we live together? (Hogyan fogunk együtt élni) mottó a világszerte bevezetett karanténintézkedések miatt – némileg ironikus – többletjelentést kapott.

A főkurátori koncepciót az emberiség által megoldandó nagy kihívások – a klímaváltozás, a migráció, a politikai polarizáció és a növekvő etnikai, szociális és gazdasági egyenlőtlenségek – ihlették, éppen ezek a jelenségek vezettek a mostani világjárványhoz is, hangsúlyozta Sarkis.

A Massachusetts Institute of Technology építészeti karát is vezető szakember felidézte, hogy az egyéves halasztást kihasználva bővítette a főkurátori kiállítást hét szekcióra. Újdonság, hogy közvetítik a kiállítás építését, de a szervezők felhívták a figyelmet az építészeti és a táncművészeti biennále közötti együttműködésre, valamint a számos kísérőprogramra is, amelyek még a november 21-i zárással sem érnek véget.

A 46 országból 114 résztvevőt meghívó főkurátori kiállításnak a Biennále hagyományos helyszínei: a Giardini park és az Arsenale csarnokai mellett a Marghera erőd ad otthont. A 17. Velencei Építészeti Biennálén 63 ország jelentkezik nemzeti kiállítással, közülük Azerbajdzsán, Grenada, Irak és Üzbegisztán első alkalommal.

A Giardini parkban álló magyar pavilonban Kovács Dániel és Szabó Levente Othernity – Modern örökségünk újragondolása című kiállítása tizenkét modern budapesti épület újragondolásán keresztül a regionális építészeti identitás újrafogalmazására tesz majd kísérletet.

Roberto Cicutto, a Velencei Biennále elnöke az online sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy a rendezvénysorozat egész idejére szigorú járványügyi protokollt léptetnek életbe, felhasználva a tavaly megtartott Velencei Filmfesztivál és Táncművészeti Biennále tapasztalatait is.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik