Kultúra

Meghalt Szomjas György Kossuth-díjas filmrendező

Életének 81. évében elhunyt Szomjas György Kossuth-díjas filmrendező – tudatta a család kérésére a Magyar Filmművészek Szövetsége csütörtökön az MTI-vel. A Balázs Béla díjas Kiváló Művész április 7-én otthonában, szerettei körében hunyt el. Szűk családi körben helyezik végső nyugalomra – olvasható a közleményben.

A filmszövetség felidézi, hogy Szomjas György nagy sikerű filmjeivel – Talpuk alatt fütyül a szél, Rosszemberek, Kopasz kutya, Falfúró, Könnyű vér, Roncsfilm, Csókkal és körömmel, Gengszterfilm, Vagabond – műfajt teremtett Magyarországon. A Talpuk alatt fütyül a szél Szomjas György 1975-ben forgatott, 1976-ban bemutatott színes, magyar westernfilmje, az első magyar eastern. Megszállott híve volt a táncházmozgalom és az autentikus népi zene megörökítésének. Kezdetektől fogva részt vett benne és hitelesen közvetítette a nézők felé – írták.

Szomjas György 1940. november 26-án született Budapesten. Először a Budapesti Műszaki Egyetem Építészetmérnöki Karát, majd a Színház- és Filmművészeti Főiskolát végezte el. 1969 és 1974 között a Balázs Béla Stúdió (BBS) vezetőségének tagjaként dolgozott, a szociológiai filmprogram egyik kezdeményezője volt. Ezalatt rövidfilmeket készített és asszisztensként tevékenykedett. 1995 óta a Magyar Filmművészek Szövetségének főtitkára, 1999-től az Európai Filmakadémia tagja volt.

Ironikus hangvételű, könnyen érthető, szellemes párbeszédekkel tűzdelt filmjei – mély tartalmuk és igen kemény, komoly mondandójuk ellenére – mindig nagy közönségsikert arattak. A magyar prolivilágról szóló rockfilmje, a Kopaszkutya az 1980-as évek egyik legmeghatározóbb alkotása.

Több elismeréssel és kitüntetéssel jutalmazták: A filmszemle díja (1984, 1986, 1990, 1993, 1995), brüsszeli Aranykor-díj (1985), Balázs Béla-díj (1986), a filmkritikusok díja (1987, 1989), a filmkritikusok B. Nagy László-díja (1993), 1996-ban megkapta a kiváló művészi címet. 2005-ben Kossuth-díjjal tüntették ki következetes és folyamatos, magas művészi színvonalon elkészített hiánypótló, közönségsikert arató játékfilmjeiért, a művészeti közéletben betöltött tevékenységéért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik