Kultúra

Lena Dunham plus size kollekciót dob piacra

VINCE BUCCI / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / GETTY IMAGES VIA AFP
VINCE BUCCI / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / GETTY IMAGES VIA AFP

Plus size ruházati vonalat indít Lena Dunham, olvasható a Guardian cikkében. A Girls című népszerű sorozat alkotójának célja az ellen az elképzelés ellen küzdeni, miszerint a molett nők buták, valamint eltávolítani a plus size testű nők divatba való belépésének akadályait. A Honoré 11 nevű designer céggel való együttműködésben Dunham ötdarabos kollekciót dob piacra, melyek minden darabját a New York-i SoHo környéki helyekről nevezték el, ahol Dunham felnőtt.

Annyi ítélet éri a teltebb testeket, az egyik ilyen szerintem, hogy a nagyobb nők butábbak. Túl sokat esznek és nem tudják, hogyan hagyják abba, míg a vékony nők éles eszűek, és nagy az akaraterejük. Ezzel szemben a nagyobb nők bztos korlátozottan értik a körülüttük zajló dolgokat

– nyilatkozta Dunham nemrég a New York Times-nak.

Ugyanezt a megkülönböztetést érzi egyes ruhák viselésével kapcsolatban is, ezért nem található például melegítő sem a kollekciójában.

Ha egy vékony lány visel mackónadrágot, akkor az nagyon aranyos, olyasmit jelent, hogy «durva napom van», de egy pufók lány esetében ezt úgy értelmezik: azt az életmódot választotta, hogy feladja.

Dunham kollekciójával azt az üzenetet szeretné közvetíteni, hogy a gömbölyded testet ünnepelni kell, nem problémaként kezelni és kijavítani vagy leplezni.

Nem adjuk fel a ruhákért való rajongást vagy az egyedi stílusokat, csak azért, mert a világ deszexualizálja és dehumanizálja a plusz size tesret

– fogalmazott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik