Kultúra

52 ezer rendezvény maradt el, újranyitási tervet sürget a zeneipar

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

A koronavírus-járvány kitörése és az első magyarországi lezárások óta eltelt bő egy évben több mint 52 ezer zenés rendezvény maradt el. A Music Hungary Szövetség úgy számol, augusztusig további 40 ezer, már betervezett eseményt ugyanígy lemondani kényszerülnek majd a szervezők, ha továbbra sem látható előre, meddig és milyen korlátozásokkal kell számolniuk. Éppen ezért a Szövetség közleményében a zeneiparra vonatkozó újranyitási tervet kér a kormánytól, illetve ők is egy ilyen tervet készítenek elő.

A kulturális szektor és a vendéglátás már olyannyira végveszélyben van, hogy nem az a kérdés, mikor nyithatnak, hanem az, ki lesz, aki még nyitni tud – áll a közleményben.

A döntéshozóknak fel kell ismerni, hogy a kultúrát meg kell menteni ahhoz, hogy a társadalom egyben maradjon. Ehhez három alapvető dologra van szükség: tervezhetőségre, azonnali és hatékony állami segítségre és az 5%-os kulturális áfa bevezetésére

– mondta el Weyer Balázs, a Music Hungary Szövetség elnöke. A közlemény hozzáteszi, a rendezvényszervezők és a közreműködők számára kiemelten fontos, hogy az újranyitás tervezhetően történjen, mert egy koncertet, főleg egy fesztivált nem lehet pár hét alatt megszervezni. „Az elmaradó koncertek mindannyiunk vesztesége: egyszerre sújtja az otthonába zárt, közösségi élményre sóvárgó közönséget, a színpadra vágyó, egzisztenciális problémákkal küzdő zenészeket és azokat, akik a háttérben várják, hogy dolgozhassanak: a menedzserek, a roadok, a fény- és hangtechnikai szakemberek, koncert- és fesztiválszervezők, színpadépítők és még megannyi zenei szereplő” – írják.

Éppen ezért a Music Hungary Szövetség külön munkacsoportot alakított. Mint írják, együttműködnek a kormányzati szervekkel, hogy hatékony és biztonságos zenei-kulturális újranyitási tervet dolgozzanak ki. Három fő hívószóként a tervezhetőséget, a kulturális piac szereplőinek nyújtott azonnali állami segítséget és a kulturális áfa bevezetését határozták meg, az áfacsökkentés kérdésében pedig megnyerték maguknak Demeter Szilárdot.

Kapcsolódó
A kulturális szektor bukta a legnagyobbat a járványon, de nélküle sosem áll talpra a gazdaság
Kulcsszerepe lesz a talpra állásban a kulturális és kreatív szektornak, egy friss tanulmány javaslatokat is tesz arra, hogy hogyan működhetne mindez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik