Kultúra

Ha becsukja a szemét, elveszett gyerekek szemén keresztül lát

Szilágyi Lenke / Filmteam
Szilágyi Lenke / Filmteam

Kelet-európai sci-fi forog Vilmányi Benett, Hartai Petra, Lukáts Andor és Nagy Mari főszereplésével: Szabó Mátyás a Nemzeti Filmintézet Inkubátor Programjában készülő első egész estés filmje, a Vándorló levelek két magányos, zárkózott fiatal nem mindennapi egymásra találásának történetét meséli el.

Az ötlet három éve született, majd az Inkubátor Programban nyerte el végleges formáját, és idén januárban a Filmintézet 67 millió forintos gyártási támogatásával zöld utat kapott a megvalósítás is. Bár a koronavírus-járvány megnehezítette az előkészületeket, március 17-én elindulhatott a 25 naposra tervezett, budapesti helyszíneken és stúdióban zajló forgatás. A felvételekre a legszigorúbb biztonsági előírások betartása mellett kerül sor: egészségügyi óvintézkedésekkel, távolságtartással, maszkviseléssel, folyamatos teszteléssel.

Szilágyi Lenke / Filmteam

A film főszereplője Ábel (Vilmányi Benett), a különleges képességekkel rendelkező, húszas évei végén járó fiatalember, aki a vak Fellegi professzor (Lukáts Andor) által vezetett, gyermekmentést végző cégnél dolgozik. Ha becsukja a szemét, elveszett gyerekek szemén keresztül képes látni, és így segít őket megtalálni. Munkája az élete, amit csupán a vénkisasszony Mituk nénivel (Nagy Mari) oszt meg. Viszont minden megváltozik, amikor hibát vét, és egy felnőtt nő, Vera (Hartai Petra) látására csatlakozik rá. Neki köszönhetően elkezdi másként látni a világot, és különös kapcsolat kezd köztük kialakulni.

A film rendezője a Határ című vizsgafilmjével Karlovy Varyban debütáló Szabó Mátyás, aki legutóbb a 90-es években tomboló ufóláz idején játszódó románcról mesélt a Jövetel című kisfilmjében. A forgatókönyv a rendező, valamint Mikó Csaba és Barcsai Bálint munkája, a képi világáért a FOMO – Megosztod, és uralkodsz operatőre, M. Deák Kristóf felel, a látványtervezés Töröcsik Ambrus (Senki szigete) érdeme, míg a jelmezek Kasza Emese (Mei Kawai, ReCirquel) munkáját dicsérik, a film zenei világát Keresztes Gábor fogja megteremteni (Drakulics elvtárs, Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre). A film vezető producere Iványi Petra (FOMO – Megosztod, és uralkodsz). A Vándorló levelek premierje 2022-ben lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik