Kultúra

Tökéletes védettséget kapott a világ legtöbbször ellopott műalkotása

ANTOINE LORGNIER / ONLY WORLD / ONLY FRANCE VIA AFP
ANTOINE LORGNIER / ONLY WORLD / ONLY FRANCE VIA AFP

Új, lopásbiztos üvegvitrint kapott a világ legtöbbször ellopott genti szárnyasoltár, írja a Guardian. A Hubert és Jan van Eyck által 1432-ben a Szent Bávó-katedrálisba festett oltárképet védő, 30 millió euróba (majdnem 11 milliárd forint) kerülő vitrine golyóálló, de számos előnye között szerepel a jobb látogatói élmény és a változó időjárástól való védelem is. A fűtetlen katedrális belső hőmérséklete télen 2 fokra csökken, míg a helyre időnként erősen besüt a Nap, a vitrin a kettő váltakozásának következményeitől is védi részben a tizenkét táblából álló alkotást. A látogatók hozzáférésének lehetővé tétele érdekében – a magas biztonság fenntartása mellett – a katedrális néhány ősi kőfalának lebontását és átalakítását hajtották végre.

A legfőbb szempont, természetesen a lopástól való védelem. 589 éves története során a genti oltárképet lopta már el Napóleon lopott a párizsi Louvre számára, volt, hogy kettévágták, máskor pedig Hermann Göring áhítozott rá, így náci kézbe került.

A genti oltárt nem olyan régen, 2019-ben fejeződött be a restaurálása, melynek végeredménye láttán a legtöbb ember figyelmét egy, az alkotáson látható bárány hívta fel leginkább. Az állat sokak szerint ijesztő látványt nyújt emberszerű fejével. Az oltárképet 1550-ben sok helyen átfestették, a restaurátorok viszont a tizenötödik századi gyökerekhez nyúltak vissza, vagyis az eredeti bárány feje is egy emberét tükrözte: közel ülő szemek, rózsaszín száj és orr.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik