Kultúra

Golden Globe-botrány: ejtette a bíróság a HFPA elleni ügyet

AFP PHOTO / HFPA
AFP PHOTO / HFPA

Elutasította azt a keresetet a bíróság, melyet egy norvég újságíró, Kjersti Flaa indított a Golden Globe-okról döntő újságíró-szervezet, a HFPA ellen. Kjersti Flaa, aki az ügyről nemrég nyilatkozott lapunknak, azért perelte be a szervezetet, mert többszöri próbálkozásra sem vették fel tagjaik közé, és mert szerinte a szervezet illegális kartellként működve ellehetetleníti azon hollywoodi szórakoztatóipari riporterek munkáját, akik nem tagjai a HFPA-nak.

Kapcsolódó
Változásra kényszerítené Hollywoodot a norvég újságíró
Óriási botrány van a Golden Globe-ról döntő HFPA körül. A HFPA elleni pert útnak indító norvég újságírónővel Kjersti Flaa-val interjúztunk.

A bíró a per egyik felét, a felvételi eljárással kapcsolatos panaszt már novemberben ejtette, ám a trösztellenes résszel kapcsolatban még nyitva hagyta az ügyet, és megengedte Flaa-nak, hogy módosítsa a beadványt. Ekkor egy újabb felperes, egy spanyol újságíró csatlakozott a keresethez, melyet decemberben újra beadtak, ezzel kapcsolatban született most döntés. A bíró szerint a kereset „reménytelenül zavaros” volt, illetve azzal érvelt döntése mellett, hogy a hollywoodi szórakoztatóipari hírek és a sztárinterjúk piacát nem a HFPA, hanem a stúdiók kontrollálják. Szerinte a felperesek nem tudták hitelt érdemlően bizonyítani, hogy a HFPA-nak olyan exkluzív hozzáférése lenne a piachoz, ami előnybe hozná őket a szórakoztatóipari hírek versenyében.

Hogy mi a Flaa kontra HFPA ügy jelentősége, arról a fent említett interjú mellett a HFPA viselt dolgairól szóló oknyomozó cikk feldolgozásában írtunk, itt.

Kapcsolódó
„Megvásárolt” díjak, luxuskényeztetés: korrupciós botrány söpörheti el a Golden Globe-ot
A Golden Globe-ról döntő HFPA körül már jó ideje készülő botrány ugyanis robbanásponthoz érkezett a Los Angeles Times oknyomozó cikkével, melyben példátlan léptékű korrupcióról írnak.

A szervezet jelenleg komoly PR-krízisben van a tagságból hiányzó sokszínűség miatt, már ígéretet tettek rá, hogy idén tizenhárom fekete újságírót vesznek fel tagjaik közé. A perrel kapcsolatban Flaa e-mailben azt írta a Varietynek, hogy

Csalódáskeltő, hogy a bíró nem lát semmi problémát a HFPA magatartásával kapcsolatban, amikor Amerika többi része látja azt. Természetesen fellebbezünk majd, és biztosak vagyunk benne, hogy a bíróság döntését visszavonják majd, és tárgyalási szakaszba kerül az ügyünk. Addig is tartunk tőle, hogy a HFPA nem fogja betartani az ígéreteit arról, hogy befogadóbb, átláthatóbb és a külföldi riportereket jobban reprezentáló szervezetté válik.

A HFPA ezzel szemben üdvözölte a döntést. Nyilatkozatukban komolytalannak nevezték a keresetet, mely nem szólt másról, mint szaftos és alaptalan pletykákról a HFPA, és annak tagjai ellen (Flaa a HFPA néhány tagját külön is beperelte: Meher Tatnát, Tina Jøhnk Christensent, Aud Morisse-t és Návai Anikót is).

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik