Kultúra

Besúgókról és a demokratikus ellenzékről készül új magyar HBO-sorozat

HBO / Orbital Strangers
HBO / Orbital Strangers

A besúgó lesz a címe az HBO első, teljesen saját fejlesztésű sorozatának, amely a nyolcvanas évek közepén, a demokratikus ellenzék köreiben fog játszódni. A történet szerint a húszéves egyetemi hallgató, Geri Budapestre kerülve hozzácsapódik egy csapat ellenzéki fiatalhoz, és összebarátkozik karizmatikus vezetőjükkel. Ahogy a sajtóközleményben áll:

Geri azonban súlyos titkot őriz. Az Állambiztonság besúgója, akinek nincs választása: ha életben akarja tartani súlyosan beteg öccsét, akkor szüksége van az állam által biztosított gyógyszerre.

A sorozat főszereplője a Guerillából ismert Váradi Gergely, de Patkós Márton, Szász Júlia, Szőke Abigél és Thuróczy Szabolcs is fontos szerepet játszik. Nyolc rész készül, az író és főrendező Szentgyörgyi Bálint, rajta kívül Mátyássy Áron és Miklauzic Bence is rendez epizódokat. „Külön öröm számomra, hogy a fiatal színészgárda az én generációmból tevődik össze, hiszen mind nagyjából egyidősek vagyunk a rendszerváltással, és abban a pillanatban készíthetünk sorozatot a nyolcvanas évekről, amikor ez az időszak eléggé eltávolodik napjainktól, hogy történelemmé váljon” – mondja a sorozatról Szentgyörgyi.

A besúgó forgatása a napokban kezdődött, a bemutató lehetséges dátumáról egyelőre nincs hír.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik