Kultúra

Korhű film készül a kenyérmezei csatáról

Digitális Legendárium Munkacsoport / Youtube
Digitális Legendárium Munkacsoport / Youtube
A Digitális Legendárium munkacsoport filmje a csíkszépvízi Határőr Múzeum felkérésére születik.

Az elmúlt években sorra követték egymást a különböző kosztümös, illetve animációs filmek, amik a magyar történelem egy-egy eseményét dolgozták fel, jó részüknek – így a köztévén bemutatott A pozsonyi csatának – azonban semmi köze sem volt a valósághoz, így mindig igazi felüdülést jelent, ha egy kiállításon, vagy különböző online felületeken a Digitális Legendárium munkacsoportjának munkáival találkozunk.

A grafikusok, modellezők, hangmérnökök, animátorok, illetve számtalan segítő által létrehozott, az adott korszakot kitűnően ismerő, számos esetben a megbízó által kijelölt történészekkel, sőt, néha egy-egy részterületet jól ismerő szakemberrel – így viselettörténésszel, vagy páncélkováccsal – való konzultációk nyomán születő filmekben azok bonyolultságától függően 6-15 ember dolgozik – mondta el Hajnal Ödön az Újkornak.

Hajnal hozzátette:

igyekeznek a legkisebb részletekre is figyelni, így szükség esetén anyanyelvi szinkronokra támaszkodnak, a trianoni békeszerződés a magyar haderőre gyakorolt hatását bemutató, a Hadtörténeti Múzeum számára készített Az elrejtett hadsereghez pedig még a korabeli KRESZ-táblákat is felkutatták, hogy az összkép tényleg minél tökéletesebb legyen.

A főleg múzeumok, önkormányzatok, alapítványok számára dolgozó Digitális Legendárium portfóliója most újabb darabbal bővül, hiszen a csíkszépvízi Határőr Múzeum felkérésére készítenek épp egy, az 1479-es kenyérmezei csatát bemutató filmet, ami a zsákmányával hazafelé indult portyázó török sereg, illetve I. Mátyás magyar hadseregének döntő magyar győzelemmel zárult ütközetét mutatja be.

Az anyagból egy közel egyperces részlet most a munkacsoport saját Youtube-oldalán debütált, ahol az elkészült filmek jó része is elérhető.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik