Kultúra

Nácik által lopott Klimt-festményt kapnak vissza tulajdonosai

Egy nácik által elkobzott Klimt-festményt juttat vissza a kép eredeti tulajdonosainak Franciaország. A Guardian arról számol be, hogy a Rózsabokrok a fák alatt című festményt egy osztrák zsidó családtól lopták el 1938-ban. A francia kormány nemrég bejelentette, hogy Gustav Klimt 1905-ben festett tájképét visszaadja jogos tulajdonosainak több mint nyolcvan évvel az eset után. A festmény évtizedek óta a párizsi Musée d’Orsay-ban volt látható.

Roselyne Bachelot francia kulturális miniszter egy párizsi sajtótájékoztatón elmondta, „az a döntés, hogy egy nagy művet visszaküldenek a közgyűjteményből, jól szemlélteti elkötelezettségüket a kifosztott családokkal szembeni igazságszolgáltatás és jóvátételi kötelezettség mellett”. Hozzátette, hogy az alkotás eredetére csak nemrég derült fény.

Az olajfestményt, mely jelenleg az egyetlen Klimt-festmény, ami Franciaország tulajdonában van, a holokausztban elhunyt Nora Stiasny családjának adják vissza, akit 1938 augusztusában, kényszereladás során fosztottak meg értékeitől.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

@encinias által megosztott bejegyzés

Ajánlott videó

Olvasói sztorik