Kultúra

Meztelenül tiltakozott egy színésznő a kulturális intézmények bezárása ellen a César-gálán

Bertrand GUAY / AFP / POOL
Bertrand GUAY / AFP / POOL

Péntek este adták át a legrangosabb francia filmes elismerést, a César-díjakat. A legjobb jelmeznek járó díjat Corinne Masiero színésznő hirdette ki, de a figyelem nem a díjazottra, Madeline Fontaine-re irányult, hanem Masiero akciójára.

A színésznő eleve „nincs kultúra – nincs jövő” feliratú sárga mellényben érkezett a gálára (utalva az utóbbi évek sárga mellényes tüntetéseire Franciaországban), a díj átadása előtt azonban átöltözött. Előbb vérre hasonlító folyadékkal leöntött szamárjelmezt viselt, majd azt is levette, és meztelenül állt a színpadon. A testére az volt ráfestve, „add vissza a művészetet, Jean”. A címzett Jean Castex miniszterelnök volt.

A César-gálán más is tiltakozott a francia kulturális intézmények zárva tartása ellen. A forgatókönyvírói díjat nyerő Stephane Demoustier beszédében érthetetlennek nevezte, hogy a gyerekei vásárolhatnak ugyan a Zarában, de nem ülhetnek be a moziba – olvasható a BBC hírében.

Decemberben már tartottak egy komolyabb megmozdulást Párizsban és más városokban, amelyen színészek, rendezők, zenészek, technikusok, kritikusok és a kulturális szakmák más képviselői tüntettek intézményeik bezárása miatt.

A legjobb francia filmnek járó César-díjat egyébként Albert Dupontel Adieu les cons (Viszlát, idióták!) című filmje nyerte.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik