Kultúra

Karinthy Frigyes viharos szerelmi életéről készül tévéfilm

Sanzonfilm
Sanzonfilm

Frici & Aranka címmel készül történelmi tévéfilm Karinthy Frigyes, Böhm Aranka és írótársaik, feleségeik, szerelmeik életéről, és a magyar irodalom legendás korszakáról. Az ötletgazda Juhász Anna irodalmár, a filmet Tóth Tamás rendezi. A századelős Budapestre kalauzoló Frici & Aranka már forog, az alkotók szándéka felidézni az irodalmi, kávéházi kultúra kialakulását a New York Kávéházzal és a Hadikkal, ahol Karinthy Márton szerint

ott volt mindenki, aki fontos. Ott volt mindenki, aki számít. Ott volt általában mindenki. Ott volt Aranka, a királynő, udvarhölgyeivel, Devecseriné Guthi Erzsébettel, Kondor Líviával és Klug Bözsivel. Ott volt Karinthy, a főisten, az udvartartásával.

 

Sanzonfilm

Karinthy Frigyes, Kosztolányi Dezső, Harmos Ilona, Judik Etel és Böhm Aranka életét 1917 és 1938 között követhetjük nyomon majd a filmben, a fókuszba az 1920-ban megismerkedő és házasságot kötő Karinthy és Böhm Aranka viharos élete, házassága és emberi kapcsolatai kerülnek. A Juhász Anna irodalmár – a film kreatív producere – ötlete alapján készülő film írója Vajda Anikó, rendezője Tóth Tamás, operatőre Szecsanov Martin, látványtervezője Pallós Nelli. A Nemzeti Filmintézet támogatásával készülő alkotást a Sanzonfilm Stúdió gyártja Csáky Attila producer irányításával, a Karinthy Színházzal és a Magyar Teátrumi Társasággal együttműködésben. A tévéfilm része annak a projektnek, melyben tizenhat olyan, streaming szolgáltatásra és televíziós forgalmazásra készülő produkcióknak szavazott meg a Nemzeti Filmintézet ősszel gyártási támogatást, melyek színházak és filmesek összefogásával készülnek. A pályázat forrására a Nemzeti Kulturális Tanács mentőcsomagjából 1 milliárd forint állt rendelkezésre, amelyet az NFI saját támogatási keretéből egészített ki. A színházak a filmterveikkel a hazai filmgyártók közreműködésével pályázhattak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik