Kultúra

Többé nem indul a Grammyn The Weeknd

Mike Ehrmann/Getty Images/AFP
Mike Ehrmann/Getty Images/AFP
A díjakról döntő titkos bizottságok miatt döntött a bojkott mellett.

A jelölésekben tapasztalható átláthatóságot hiányolja The Weeknd a Grammy-díjak esetében, emiatt úgy döntött, bojkottálja a rendezvényt, és többé nem nevezi be a munkáit. A döntés az után született, hogy a zenészt idén nem jelölték Grammyre.

A titkos bizottságok miatt többé nem engedem a kiadómnak, hogy a zenéimet nevezze a Grammyn

– nyilatkozta a New York Timesnak arra a valóban bonyolult és homályos folyamatra utalva, ahogy a díj jelöltjeit kiválasztják. A Recording Academy (Zenekiadó Akadémia) tagjai által kiválasztott potenciális jelölteket anonim tagságú bizottságok vizsgálják meg, a hivatalos kommunikáció szerint ezekben a bizottságokban előadók, dalszerzők, producerek, hangmérnökök és hasonló szakmabeliek ülnek, és ők mondják ki az utolsó szót a jelöltek névsoráról.

A Grammy az utóbbi években több támadást is kapott a jelölési procedúra miatt, és az is többször felmerült, hogy a nőkkel és a fekete alkotókkal szemben meglehetősen elfogult döntések születnek. The Weeknd előtt Frank Ocean is a Grammy bojkottja mellett döntött, de Drake, Kanye West és Ariana Grande is kritizálta  már a Grammyt. Tavaly a Zenekiadó Akadémia vezetőjét, Deborah Dugant öt hónappal a kinevezése után kirúgták, a hivatalos verzió szerint nézeteltérés miatt, Dugan viszont arról beszélt, hogy kirúgásának oka az volt, hogy aggályokat fogalmazott meg a szervezet korrupt volta és „fiúklub” jellege kapcsán. A szervezet tavaly kétezer új tagot vett fel soraiba a kisebbségi csoportok reprezentációját javítandó.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik