Kultúra

Nem indulhat Fehéroroszország a Lukasenka elleni tüntetésekről szóló dallal az eurovízión

STRINGER / AFP
STRINGER / AFP
„Megtanítalak engedelmeskedni" - éneklik benne.

Az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU) elutasította csütörtökön Fehéroroszág dalát az idei Eurovíziós Dalfesztiválra, mivel az kigúnyolja az Aljakszandr Lukasenka elnök ellen folyó tüntetéseket.

Megtanítalak engedelmeskedni

– énekli egyebek között dalában a Galasy ZMesta együttes, amely 5800 like-ot és több mint 40 ezer dislike-ot kapott kedd óta a dalfesztivál hivatalos honlapján, amelyen több mint félmillióan hallgatták meg. A szerzeményt közben már törölték is a honlapról.

Az együttes jelölését élesen bírálták fehérorosz ellenzékiek és európai parlamenti képviselők is felhívást tettek közzé, Fehéroroszország felfüggesztését követelve az európai dalversenyből. Az EBU elutasította a dalt és kizárással fenyegette meg Fehéroroszországot, ha nem módosítanak a dalon, vagy nem küldenek újat a versenyre, ugyanis szerintük a dal megkérdőjelezi a dalverseny nem politikai jellegét.

Fehéroroszországban augusztus 9-én tartottak elnökválasztást. A fehérorosz ellenzék szerint a voksolást elcsalták, a nemzetközi közösség több tagja azóta sem ismeri el annak eredményét. Számos tüntetést tartottak az országot 26 éve vezető Aljakszandr Lukasenka ellen. A megmozdulásokon többen meghaltak, megsebesültek és ezreket őrizetbe vettek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik