Kultúra

A K-pop uralja a globális zenei eladásokat

Image Press Agency / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Image Press Agency / NurPhoto / NurPhoto via AFP

A BTS dél-koreai fiúbanda két albuma, a Map of the Soul:7 és a BE (Deluxe Edition) szerezte meg az első két helyet a nemzetközi hanglemezipari szövetség (IFPI) 2020-as globális lemezeladási listáján, de a dobogó harmadik helyén sem egy amerikai megahíresség, hanem Jonedzu Kensi japán énekes-dalszerző Stray Sheep című albuma áll, Taylor Swift és a Folklore csak a negyedik lett.

A koreai csapat teljesítménye példa nélküli, és jól mutatja, hogy a zenéjük milyen elképesztő vonzerővel bír világszerte

– mondta Frances Moore, a zeneipari szervezet elnöke. A globális lista, amelyet a fizikai eladások és digitális letöltések alapján állítanak össze, egy héttel azután jelent meg, hogy az IFPI a BTS-nek ítélte oda a 2020-as év legnépszerűbb előadójának járó Global Recording Artist of the Year díját. A BTS-t decemberben a Time magazin az év előadójának választotta, előtte egy hónappal pedig Grammy-díjra is jelölték őket a Dynamite című slágerért, amellyel az első koreai popegyüttesként sikerült az amerikai Billboard Hot 100 slágerlista első helyére kerülnie.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik