Kultúra

Ezüst Medvét nyert a sötét magyar háborús film a Berlinálén

Természetes fény
Természetes fény

A 71. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál legjobb rendezésért járó Ezüst Medvével tüntették ki Nagy Dénest Természetes fény című első mozifilmjéért. A rendező az első magyar elsőfilmes, aki elnyerte ezt a díjat a Berlinálé történetében. A díjazottakat nemzetközi zsűri, Enyedi Ildikó, Mohammed Raszulof, Adina Pintilie, Gianfranco Rosi, Nadav Lapid és Jasmila Zbanic választotta ki a versenybe került tizenöt alkotás közül.

Nem Nagy Dénes a Berlinale egyetlen magyar díjazottja, a Legjobb Mellékszereplőnek járó Ezüst Medvét nyerte Kizlinger Lilla Fliegauf Bence Rengeteg – Mindenhol látlak című filmjében nyújtott alakításáért. Az anyja halála miatt az apját hibáztató tinit alakító húszéves lány jelenleg filmrendező szakos hallgató, ez az első filmje színésznőként. A film hétköznapi életünk, párkapcsolataink lázálom szerű útvesztőjébe kalauzol, ahol a szereplők életük talán legnagyobb titkát próbálják felfejteni: a másik embert. A film különösen aktuális a karantén, be- és összezártság idején, amikor addig láthatatlan feszültségek, félelmek öltenek testet.

A zsűrivel egyetemben egyébként a nemzetközi sajtó is lelkesedéssel fogadta a második világháborúban, a megszálló magyar katonák sorsát követő Természetes fényt. A Screen Daily kritikusa szerint Nagy Dénes filmje elmélyülést igénylő, elgondolkodtató, ugyanakkor gyönyörűen kidolgozott alkotás, mely illeszkedik a Mundruczó Kornél Fehér Isten, Nemes Jeles László Saul fia, illetve Enyedi Ildikó Testről és lélekről című filmje által fémjelzett magyar újhullámhoz. Hasonlóan pozitívan ír az alkotásról a Variety is, melynek cikke kiemeli, hogy „a film esztétikájának köszönhetően a nézők az események közelében érezhetik magukat, és szemtanúként szembesülnek a főhőssé emelkedő, rezzenéstelen arcú katonát követve a háború borzalmaival”.

A Természetes fény a második világháborúban, a Szovjetunió megszállt vidékein játszódik, egy kiismerhetetlen, mocsaras erdőségben. A keleti fronton harcoló alakulatok mellett csaknem százezer magyar katona teljesített szolgálatot a front mögötti területeken. Semetka István – egyszerű magyar földműves – szakaszvezetőként teljesít szolgálatot az egyik gyalogos honvéd alakulatnál, amely a vidéket járva eldugott orosz falvakban illegális partizáncsoportok után kutat. A történet a katonák mindennapjait mutatja be Semetka szemszögén keresztül, aki parancsnokának váratlan halála miatt súlyos terhet kap a vállára. A filmről készült kritikánk alább olvasható.

Kapcsolódó
Honvédek térdig a sárban és nyakig a reménytelenségben
Nagy Dénes Természetes fény című filmje a magyar közreműködést viszi filmre a Szovjetunió második világháborús megszállásában. Hogy sikerrel-e, kritikánkból kiderül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik