Kultúra

Debrecenben döntik el, hogy lehet-e Spar egy budai CBA helyén

Google Street View és Várnegyed
Google Street View és Várnegyed
Az építési jogkörök jó része egy évvel ezelőtt került a Kormányhivatalokhoz, ez pedig egyre többször okoz furcsa helyzeteket. Ennél szürreálisabb azonban még nem volt.

Az elmúlt évtizedekben egyre szomorúbb képet nyújtó Krisztina tér 1. hosszú időn át egyáltalán nem hasonlított az egykori képére, 2019 júniusában azonban megkezdődött a régóta várt helyreállítás, aminek eredményeként az egykori Budai Polgári Casino nem csak visszanyeri a régi arcát, de Márai Sándor Kulturális Központ néven itt születik meg az I. kerület új kulturális intézménye.

A Bem rakpart 6. alól ide költöző Budavári Művelődési Ház nemsokára beköltözhet új helyére, a Francsek Imre tervei szerint 1893-ban született, a szocializmus évtizedeiben irodáknak és pártháznak is otthont adó épület aljában lévő bolt sorsa azonban kérdéses – köszönhetően annak, hogy az építési jogkörök napra pontosan egy évvel ezelőtt a Kormányhivatalokhoz vándoroltak, így már nem a Budavári Önkormányzat dönt felettük, hanem akár egy másik kerületben, vagy másik városban működő állami szerv.

Várnegyed, 2019. június 13. Látványtervek a kerület hivatalos lapjából, a Várnegyedből

A változás számtalan érdekes esetet szült, egyikük sem volt azonban annyira szürreális, mint a leendő kulturális központ alatti bolt esetében. Az 1949 októbere óta bolthelyiségként működő térbe 2010 után CBA költözött, a cég azonban a felújítás kezdete előtt elhagyta az üzlethelyiséget, sőt, a munkák nagysága miatt az összes, a bolt működéséhez szükséges, saját tulajdonú gépet – így a beépített hűtőházat – is kiszerelte az általa használt terekből.

2019. június 5-én a kerület akkori, még fideszes vezetése háromoldalú megállapodást írt alá az üzletlánccal, illetve a Sparral, aminek értelmében az 1614 négyzetméteres tér következő bérlője a holland gyökerű élelmiszerlánc lesz.

Az épület felújítása előtt, aljában CBA-üzlettel.
Google Street View Az épület felújítása előtt, aljában még CBA-üzlettel.

A bolt azonban az elmúlt közel két évben sem kezdhette meg a működését, így a környéken élőknek a hetven év alatt jól bevált helyszín helyett jóval távolabbról kell beszerezniük az élelmiszereket.

A problémák forrása a bolthelyiség méretváltozása: a leendő Spar területének egy nyolcvan négyzetméteres darabját ugyanis a cég átadta a leendő Márai Sándor Kulturális Központnak, aminek létfontosságú gazdasági bejárata csak így születhetett meg az eredeti tervek szerint.

Pest-Buda Aukciósház A Krisztina tér röviddel a századforduló után – a kép hátterében balra az akkor még Casinóként működő épület.

Az aprónak tűnő változás ellenére az üzlet alapterülete továbbra is négyszerese a 143/2018. számú Kormányrendeletben olvasható négyszáz négyzetméteres határnak, így a plázatörvény értelmében az üzemeltetőknek változtatási engedélykérelmet kellett leadnia, amit meglepő módon nem egy budapesti kerület,

hanem a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal bírált el, mégpedig negatívan

– derül ki a Budavári Önkormányzat hivatalos lapja, a Várnegyed legfrissebb, február 25-i számából ami hozzáteszi:

Egyre inkább úgy tűnik, hogy a kormány által irányított hatóságoknak egyáltalán nem mindegy, hogy ki üzemelteti ezt a kis kereskedést.

Az elutasítást a szerv azzal indokolta, hogy az üzlet megszületéséhez szükséges építkezések porral és zajjal járnának, ügyet sem vetettek azonban arra a nem elhanyagolható részletre, hogy az épület felújítása is ugyanezt teszi, így az egyetlen észszerű megoldás az lenne, ha a munkálatok egy időben történnének meg, így a környék lakóinak rövidebb ideig kellene eltűrnie a szálló port, illetve a különböző zajokat.

A Kormányhivatal döntését a Spar természetesen megtámadta. Az ügyben jelenleg így bírósági eljárás folyik, ez azonban csak tovább nehezíti az ügyet, hiszen annak befejezéséig nem lehet új engedélykérelmet leadni. Az I. Kerületi Önkormányzatnak jelenleg nincs eszköze arra, hogy bármit kezdjen a helyzettel, leszámítva azt , hogy a Spar által a tervezéshez végzett fali és padozati feltárások nyomait eltünteti a belső terekből.

Ez persze semmivel sem viszi előrébb az ügyet, így egy esetleges engedély megszerzése után a környéken élőknek még legalább egy-két hónapot kell várniuk arra, hogy a nyüzsgő kereszteződés felé néző üzlet megnyithassa a kapuit.

A kerület polgármestere, V. Naszályi Márta a Várnegyednek elmondta, már miniszteri szinten próbálja megtudni, hogy miért akadályozza egy hatóság, hogy ez a bolt újra működhessen, mert a józan ész és a jog szabályai alapján is egyszerű helyzet ma egy megoldhatatlan feladattá vált a résztvevők számára.

A száz százalékban önkormányzati tulajdonú épület 2,6 milliárd forintot felemésztő felújítása mostanra egyébként már véget ért, az önkormányzat pedig a vírusidőszak végét várja, hogy az udvara fölé üvegtetőt kapó ház végre megnyithassa a kapuit, a látogatók pedig láthassák az impozáns első emeleti díszteremet, illetve a díszes főlépcsőházat, valamint részt vehessenek a különböző zenei, színházi vagy más közösségi programokon.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik