Kultúra

Halász Péter-különdíjat kapott a FreeSZFE mozgalom

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu
Magyarországon ritkán látott módon gondolták újra a színház társadalmi funkcióját.

A csonka színházi évadra tekintettel idén csak különdíjakat ítélt oda a Lábán Rudolf- és a Halász Péter-díj kuratóriuma: a kortárs tánc alkotóit elismerő Lábán Rudolf-különdíjat Lőrinc Katalin és Angelus Iván kapja pedagógiai munkásságáért, a színházi teljesítményeket méltató Halász Péter-különdíjat pedig a FreeSZFE-mozgalom akciósorozatáért.

Nem mehetünk el szó nélkül azon fejlemények mellett, melyek talán még a koronavírusnál is súlyosabb csapást mértek a magyar színházi szakma már eleve legyengült immunrendszerére. Ezért különdíjjal szeretnénk elismerni azt az akciósorozatot, amelyet a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói közössége 2020. szeptember 1-jén indított az intézmény autonómiájának megőrzése érdekében. Ezek az alkotás hagyományos hierarchiáit kritikusan felülvizsgáló, a színjátszás szokványos színtereiről kilépő, sokak számára az aktív részvétel lehetőségét felkínáló performanszok Magyarországon ritkán látott módon gondolták újra a színház társadalmi funkcióját, miközben egyszersmind ékes bizonyítékául szolgáltak a hallgatók mesterségbeli tudásának és kiváló együttműködési készségének. S nem utolsó sorban hitet adtak a jövőre nézvést, hogy egyszer ilyen is lehet majd a színház

– indokolta döntését a szakmai grémium. A kuratórium tagjai 2021-ben: Darida Veronika esztéta, Herczog Noémi kritikus, szerkesztő, Imre Zoltán színháztörténész, Kricsfalusi Beatrix irodalom- és színháztörténész, Rádai Andrea kritikus, szerkesztő, Varga Anikó kritikus, szerkesztő.

Köszönjük a megtisztelő díjat! 🙏 🏆🥇🎉🎈🎉

A freeSZFE mozgalom – az SZFE hallgatói és oktatói közössége Halász…

Posted by Független Szabad Egyetem on Monday, March 1, 2021

Ajánlott videó

Olvasói sztorik