Kultúra

Rasszista sztereotípiák miatt kapott figyelmeztetést a Muppet Show

Disney+
Disney+

„Ez a műsor negatívan mutat be különböző embercsoportokat és kultúrákat. Ezek a sztereotípiák elítélendők voltak a maguk idején és ma is azok” – áll a figyelmeztetés a Muppet Show összesen 18 epizódja előtt a Disney+ streaming-oldalon, ahova nemrég került fel a sorozat.

Az LA Times cikke fel is sorolja, milyen okok miatt látták el a figyelmeztetéssel a Muppet Show-t: az egyik epizódban Johnny Cash az amerikai konföderációs zászló előtt énekel, máskor amerikai őslakosokat és közel-keletieket értek negatív sztereotípiák. Két epizódot hasonló okok miatt fel sem töltöttek a Disney+-ra.

A Muppet Show mellé feltöltött figyelmeztetés azt is rögzíti, ezeket az epizódokat nem eltávolítani akarják a felületről, hanem fel akarják hívni a figyelmet a bántó vonatkozásokra, és segíteni az ezekkel kapcsolatos vitát. Az utóbbi hónapokban több másik film, köztük számos klasszikus, hasonló figyelmeztetéssel került fel különféle streaming-oldalakra. A leghíresebb ilyen esetről, az Elfújta a szél körül kialakult helyzetről külön is írtunk:

Kapcsolódó
Hazug és rasszista film az Elfújta a szél, de be is kell tiltani?
Sok szó esett az HBO Max által ideiglenesen eltávolított Elfújta a szélről a napokban. Most tényleg be akarják tiltani a filmet? Mi lehet vele az utókor problémája? Milyen mai szemmel a több mint nyolcvanéves klasszikus?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik