Kultúra

Nemcsák Károly: Az SZFE ügye egy tudatosan előkészített dolog a balliberális oldal részéről

Kummer János / 24.hu
Kummer János / 24.hu
Szerinte Vidnyánszky Attilának ugyanúgy nem szavaznak bizalmat, ahogy neki sem annak idején, amikor igazgató lett.

Most úgy érzem, és remélem, hogy tudom tartani magam, hogy öt év múlva nekem be kell fejeznem az igazgatói pályafutásomat. (…) Hatvannyolc éves leszek, hatvankilencedik, nem szanatórium egy színházigazgatói pályafutás, rengeteg felelősség, rengeteg olyan személyes nehézséggel kell nap mint nap megküzdeni, amiben úgy érzem, hogy van egy végesség. (…) Azon kívül azt is gondolom, hogy át kell adni a stafétát a fiataloknak

– mondta Nemcsák Károly, a József Attila Színház igazgatója Rónai Egonnak az ATV Húzós című műsorában. A teljes beszélgetés szombaton kerül képernyőre, és elhangzik benne az is, hogy a tao-támogatási rendszer megszűnésével a független színházak nagyon is jól jártak, és ha nincs Fekete Péter államtitkár, akkor nagy bajban lenne a színházi szakma. Saját színházának támogatás-növekedéséről azt mondta, annak nem a politikához, a szakmához van köze, és különben is, a kinevezése előtti időszak gazdasági visszaélései után normatív támogatásainak kétharmadát elveszítő József Attila Színház még mostanra is csak egy átlagos vidéki színház támogatottságának szintjére jutott vissza. Rónai Egon az SZFE-üggyel kapcsolatban is kérdezte Nemcsákot, aki elmondta, szerinte felépített, előkészített kampány része mindaz, ami az egyetemmel történt.

Az SZFE ügy egy állomása az elmúlt időszaknak. Az SZFE ügyet megelőzte egy félig kész törvénytervezetre épített demonstráció a Madách téren. Én egy fölépített dolgot érzékelek ebben. A szakma belesodródott a politikába. Amiben valószínű, hogy benne is vagyunk, nem tudjuk kiszedni magunkat, csak én ezt egy tudatosan előkészített dolognak látom.
– De csak az egyik fél részéről?
– Most ebben a pillanatban azt kell mondanom, hogy igen, a balliberális oldalról.

Az igazgató arról is beszélt, hogy Vidnyánszkynak ugyanúgy nem adták meg annak az esélyét a szakmabeliek, hogy esetleg jó irányba vinné az SZFE-t, mint ahogy neki sem adták meg erre az esélyt annak idején 2011-ben, amikor kinevezték a József Attila Színház élére, emellett zárt rétegképzésnek látta az SZFE korábbi munkásságát.

Ha van egy szándék mondjuk a jobboldali művészek részéről, hogy a részesei legyenek a Színművészeti Egyetem oktatásának, akkor miért nincs nyitás az oktatók és Színművészeti Egyetem volt vezetői részéről?

– firtatta. A teljes adás szombat este, 22:50-kor lesz nézhető az ATV műsorán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik