Kultúra

Magyar Civil Becsületrenddel tüntették ki az SZFE közösségét

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

Az Ars Humanica Hungarica Kör által odaítélt Magyar Civil Becsületrenddel tüntették ki a Színház- és Filmművészeti Egyetem közösségét. „Az »SZFE Közössége« alatt értendők mindazok, akik részt vettek és folyamatosan részt vesznek abban a civil mozgalomban, ami segítette megőrizni a polgári ellenállás méltóságának értékeit, és a nemzet hitét abban, hogy a szellem szabadsága hatalmilag nem béklyózható” – írta indoklásában a zömében művészekből, egyházi méltóságokból, történészekből álló civil társaság.

„A Színház és Filmművészeti Egyetem autonómia-harcában a legfeltűnőbb az volt, hogy milyen sok, talán két tucatnál is több diák vitte a szót, nyilatkozott a mozgalomról – és mindegyik bátran, talpraesetten, szava készen” – írta laudációjában Radnóti Sándor esztéta. Utalt az egyetem átalakulására is:

A Vas utcai épület szimbólummá vált, amelyet mi sem mutat inkább, minthogy az új vezetőség máris megszabadult tőle. A SzFE neve a tulajdonukba jutott, de tanári karát aligha lehet helyettesíteni ismeretlen, teljesítmény nélküli emberekkel, s díszként egy jeles színésszel, akitől kötve hiszem, hogy valaki hallott már gondolatot a szerep-szövegein kívül, egy híres operatőrrel, aki mit sem tanult negyven éve forgatott filmjéből, a Mephistóból, valamint a spiritus rectorral, az egykor képességes rendezővel, aki ma már csak gyűlölködni és intrikálni tud. A SzFE szelleme máshol van.

2020-ban az elismerést a Magyar Tudományos Akadémia Stádium 28 köre, illetve Orosvári Zsolt, a kórházakba szülői ágyakat szállító Ágyat az anyukáknak! akció kitalálója és főszervezője kapta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik