Kultúra

Meghalt Mary Wilson, a Supremes egyik alapítója

Mark RALSTON / AFP
Mark RALSTON / AFP

Hetvenhat évesen, Las Vegas-i otthonában meghalt Mary Wilson, aki Diana Ross-szal és Florence Ballarddal annak idején megalapította a legendás Supremest. Wilson halálhírét sajtófőnöke osztotta meg a világgal. Az énekesnő halálának oka egyelőre ismeretlen, de az tudható, hogy hirtelen halálára nem számítottak szerettei és kollégái, egyikük, Paul Stanley arról tweetelt, hogy alig pár napja beszéltek Zoomon.

Mary Wilson a Mississippi állam-beli Greenville-ben született 1944-ben, ám családja nemsokára Detroitba költözött, Wilson ott, egy iskolai tehetségkutatón ismerkedett meg Florence Ballarddal, aki 1958-ban Wilsont és Diana Rosst is meggyőzte, hogy alapítsanak együttest, így született meg a Primettes nevű formációjuk, mellyel a városban kivívtak maguknak némi ismertséget. Ekkor sikerült intézniük egy meghallgatást a Motown kiadó fejeséhez, Berry Gordyhoz, aki azonban túl fiatalnak találta őket a szakmához. Ennek ellenére nem adták fel, amíg nem kaptak esélyt, hogy más előadók lemezein vokálozhassanak. Végül 1961-ben szerződtette a triót azzal a kitétellel, hogy nevet kell változtatniuk.

Az első siker 1964-ben jött, amikor a Where Did Our Love Go című dal feldolgozásával az amerikai toplisták élére kerültek, és a briteknél is harmadik helyig jutottak, ez pedig csak az első volt a sorban érkező nemzetközi sikerek között. 1966-ban a Supremes lett az első, csak nőkből álló zenekar, amely egy albumával az amerikai toplisták élére került, trónfosztva ezzel a Beatles Revolver című lemezét. Ám a Supremes nemsokára szétesett: Diana Ross szólókarrierbe kezdett, Ballard pedig alkoholizmussal és depresszióval küzdött, 1976-ban pedig szívrohamot kapott és meghalt. Wilson némi jogi csatározás után szólókarrierbe kezdett, de jó ideig nem sikerült igazán kitörnie, közepes eredményekkel fogytak lemezei. 1986-os memoárja, persze, bestseller lett, és zenés színházi szerepekben is megtalálta magát. A 2000-re tervezett Supremes-újraegyesülés végül érdeklődés hiányában elmaradt.

Wilson később motivációs előadó lett, és elsősorban a zenészek jogairól tartott beszédeket, de a Supremes emblematikus fellépőruháiból rendezett utazó kiállítás is hozzá fűződik. Két éve fellépett a Dancing with the Stars amerikai verziójában. Épp egy szólóanyag kiadásán dolgozott, két nappal halála előtt egy Youtube-videójában arról beszélt, hogy a lemez kiadását születésnapjára, március 6-re tervezi.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik