Kultúra

Meghalt Haya Harareet, a Ben Hur női főszereplője

ARCHIVES DU 7EME ART / PHOTO12 VIA AFP
ARCHIVES DU 7EME ART / PHOTO12 VIA AFP

89 éves korában szerdán, angliai otthonában elhunyt Haya Harareet, a Ben Hur női főszereplője, írja a Haaretz. Ő volt az első izraeli színész, aki betört Hollywoodba, de nem tudta fenntartani a sikerét, és a hatvanas években visszavonult.

Az 1931-ben, Haifán, Haya Neuberg néven született színésznő első nagy elismerését az 1955-ös izraeli Hill 24 Doesn’t Answer című háborús filmben alakított szerepéért kapta Cannes-ban, de a világhírű sikert a William Wyler Ben Hur című filmje hozta 1959-ben, akivel a színész Cannes-ban ismerkedett meg. A rendező raagszkodott hozzá, hogy ő alakítsa a film női főszerepét, Ben Hur szerelmét, Esztert, így az MGM felkutatta és Harareet meghívást kapott a római Cinecitta stúdióba. A képernyőtesztet követően ő lett az első izraeli színésznő, akivel négy évre szerződést kötött egy vezető hollywoodi stúdió.

Harareet a csillogó hollywoodi karrier kezdetének ellenére sem tudta megőriznie sztárságát. Szerepelt még néhány filmben, mint a The Secret Partner vagy a Journey Beneath the Desert, de egyik sem ért még csak a közelébe sem a Ben Hur sikerének. Harareet ezek után még további két olasz filmben szerepelt, majd abbahagyta a színészetet. A hatvanas években Angliába költözött, ahol második férjével, Jack Clayton angol rendezővel annak 1995-ben bekövetkezett haláláig együtt élt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik