Kultúra

Mundruczó hősnője is Golden Globe-díjat nyerhet

Netflix
Netflix

A filmdrámák kategóriájában, a legjobb női főszereplők között jelölték Golden Globe-díjra Vanessa Kirbyt, a Pieces of a Woman főszereplőjét. Vetélytársai Frances McDormand, Andra Day, Viola Davis és Carey Mulligan lesznek. Ezzel tovább nőttek Kirby esélyei arra is, hogy Oscar-díjra jelöljék.

Ugyanakkor a Pieces of a Woman nincs ott a legjobb drámai filmek jelöltjei között, abban a kategóriában a Mank, Az apa, A nomádok földje, az Ígéretes fiatal nő és A chicagói 7-ek tárgyalása versenyeznek. A zenés vagy vígjátéki filmek között a Borat 2, a Hamilton, a Music, a Palm Springs és a The Prom című filmek kaptak jelölést.

A legjobb rendezők között három jelölt is nő: Emerald Fennell (Ígéretes fiatal nő), Regina King (Egy éjszaka Miamiban) és Chloe Zhao (A nomádok földje) mellett David Fincher (Mank) és Aaron Sorkin (A chicagói 7-ek tárgyalása) kapott jelölést. Ennyi női rendezőjelölt egyszerre korábban soha nem fordult elő a díj történetében.

A férfi főszereplők között a drámai kategóriában posztumusz jelölést kapott Chadwick Boseman, a női mellékszereplők között pedig jelölték a 12 éves Helena Zengelt (A kapitány küldetése).

Universal Helena Zengel és Tom Hanks A kapitány küldetésében

A tévés mezőnyben a legjobb drámai sorozat A korona, a Lovecraft Country, A mandalori, az Ozark vagy a Ratched nővér lehet. Vígjátéki kategóriában az Emily Párizsban, Az utaskísérő, a Nagy Katalin – A kezdetek, a Schitt’s Creek és a Ted Lasso közül kerülhet ki a győztes. A legjobb minisorozat, antológia vagy tévéfilm kategóriában a Normális emberek, a Vezércsel, a Kis fejsze, a Tudhattad volna és az Unortodox versenyeznek.

A nemzetközi filmek között a guatemalai La llorona, az olasz Előttem az élet, a dán Még egy kört mindenkinek és a francia Ketten kapott jelölést, valamint valamilyen furcsa oknál fogva a Minari című amerikai gyártású, angol nyelvű film. Igaz, koreaiak szerepelnek benne. A Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre nem kapott jelölést.

A jelöltek teljes listáját a Golden Globe-díjakat kiosztó szervezet, a Hollywoodban dolgozó külföldi újságírók honlapján lehet böngészni. A díjakat február 28-án adják át. A filmes jelöltek közül a legtöbb nevet és címet bemutattuk az idei Oscar-várományosokról szóló cikkünkben:

Kapcsolódó
Bemutatjuk 2021 legnagyobb Oscar-várományosait
Díjazhatják Mundruczó múzsáját vagy a vidéki Amerika védangyalát, és szinte biztosan kiosztanak egy posztumusz Oscart. Ezekről a filmekről és sztárokról fog szólni az idei díjszezon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik