Kultúra

A legdrágább alkotás lehet egy most árverésre kerülő Van Gogh-kép

Áverésre bocsátja március elején a Christie’s aukciósház Vincent van Gogh La Mousmé című rajzát, amely akár tíz millió dollárért (majdnem három milliárd forint) is elkelhet az online aukción. Az 1888-ban készült, egy provence-i lányt ábrázoló, japán ihletésű rajzot egy londoni műkereskedő család adja el, mely a holland művész aukción elkelt legdrágább rajza lehet, ha a Christie’s szakembereinek becslése beválik. A mousmé – ahogy van Gogh nevezte el a lányt – apán nyelven fiatal lányt, asszonyt jelent.

A jelenleg a washingtoni Nemzeti Művészeti Galéria tulajdonában lévő festményről a festő annak idején azt írta testvérének, Theónak, egy teljes hétbe tellett, képtelen volt mást csinálni, „ismét nem volt igazán jól”.

Hogy befejezzem az én mousmémat, minden lelki erőmre szükség volt. A mousmé egy japán lány – ebben az esetben provance-i – 12-14 éves

– tette hozzá.

Van Gogh néhány nappal később készítette a most aukcióra vitt rajzot, a festmény egyik részlete alapján. A szakemberek szerint ez az egyik legkitűnőbb papírrajza, amelyhez részben nádtollat használt. A rajzon lévő lány inkább tűnik keleti típusnak mandulavágású szemei miatt, mint a festményen lévő. Van Gogh készített két kisebb rajzot is a festmény nyomán, az egyik a moszkvai Puskin Múzeumban van, a másik a párizsi Orsay Múzeumban, Paul Gauguin jegyzetfüzetébe ragasztva.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Vincent van Gogh (@daily_vangogh_) által megosztott bejegyzés

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik