Kultúra

Aba lebontotta Kő Boldizsár stációszobrait és triplaáron ajánlotta fel az alkotónak visszavásárlásra

Aba város önkormányzata tavaly nyáron döntést hozott arról, hogy el kell távolítani a település központi teréről a 2007-ben elkészült tizenkét darabos stációszobrot, amelyet Kő Boldizsár szobrászművész készített a város megrendelésére.

Mikula Lajos polgármester augusztusban azt nyilatkozta, hogy nem megszüntetni akarják a kálváriát, csupán áthelyezik egy önkormányzati területre, mert eddig egy több tulajdonos által birtokolt magánterületen volt. A polgármester azt mondta, hogy a szobrok akadályoztak egy vállalkozást a területük rendeltetésszerű használtában, az egyik területtulajdonos pedig nem tudott miattuk ki-be járni saját telkére.

A döntés után le is szerelték a fa és kerámia felhasználásával készült létrás szobrokat. A Feol tudósítása szerint a leszereléshez néha motoros fűrészt is igénybe vettek.

A kálvária kálváriáját nyomon követő Facebook-oldalon megjelent bejegyzés szerint az ügy legújabb fordulata az, hogy miután kiderült, mégsem fogják felállítani a szoborcsoportot, az önkormányzat levélben kereste meg Kő Boldizsárt, és felajánlotta neki, hogy vásárolja vissza korábbi munkáját.

Lehetőségem van visszavásárolni a szobraimat. Igaz, sokkal többért mint amit kaptam érte

írta a szobrász, aki szerint az önkormányzat „a járdaépítés, a világítás, a tóépítés, növényültetés árát is hozzászámolta” az árhoz. Kő másfél évtizede 6 milliót kapott a stációk elkészítéséért, most viszont 17 milliót kéne fizetnie, hogy megmentse saját szobrait.

Az önkormányzat levele szerint a műalkotás 17 milliós áron van nyilvántartva az abai vagyonleltárban, és mivel műalkotásról van szó, „nem számolható el rá értékcsökkenés”.

Az önkormányzat azt ígérte, hogy ha elmarad a szobor értékesítése, akkor is „megfelelő helyen” raktározza majd az szobrokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik