Kultúra

Bezár a Pompidou Központ

Anne-Christine POUJOULAT / AFP
Anne-Christine POUJOULAT / AFP

Felújítási munkálatok miatt 2023 és 2027 között bezár a párizsi Pompidou Központ – jelentette be hétfőn Roselyne Bachelot francia kulturális miniszter. Ugyan dönthetett volna úgy is, hogy a központ nyitva marad, miközben újítják, ám ha zárva tartanak, úgy olcsóbban és gyorsabban elkészülhetnek a felújítással.

Az 1977-ben felavatott párizsi Pompidou Központ őrzi a világ második legnagyobb, 120 ezer műalkotásból álló kortárs művészeti gyűjteményét a New York-i Modern Művészeti Múzeum (MoMA) után. A munkálatok 2023 végén kezdődnek és 2026 végéig tartanak majd, a megnyitó 2027 elején, a intézmény megnyitásának ötvenedik évfordulón nyílik meg újra.

A felújítás elengedhetetlenné vált a hatalmas épület korróziója miatt, amely a jelentős kortárs gyűjteményen kívül hatalmas kiállítóterekkel és egy óriási könyvtárral is rendelkezik. A négy év alatt az egész épületet azbesztmentesítik, és az érvényes biztonsági, technikai és energetikai normáknak megfelelően felújítják, valamint az akadálymentesítési kötelezettségeknek eleget téve a fogyatékossággal élők számára is látogathatóvá teszik. A Renzo Piano, Richard Rogers és Gianfranco Franchini tervei alapján épült múzeumban még soha nem volt ekkora jellegű felújítás.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik