Kultúra

A Fábián Juli Emlékalapítvány megmentené a backstage-ben dolgozókat

Athima Tongloon / Getty Images
Athima Tongloon / Getty Images

A #savethebackstage néven induló jótékonysági kezdeményezés a járványhelyzet miatt munka és bevétel nélkül maradt zeneipari háttérmunkásokat segítené, az ügy mögött a Fábián Juli Emlékalapítvány áll, ők gondozzák és osztják szét a beérkezett felajánlásokat.

A járvány miatti rendezvénystop már tavasszal is komoly csapásként érte a zene- és rendezvényipart, a második hullám pedig még rosszabb helyzetet eredményezett, hisz akinek volt tartaléka, az is felélte eddigre. A Raktárkoncertek messze nem elegendők arra, hogy a teljes szektort víz felett tartsa, ezért is jött a gondolat, hogy próbáljon a szakma saját maga megoldásokat keresni. A #savethebackstage-et Szabó Zsolt Tschöppy színpadmester-turnémenedzser kezdeményezte, összefogva néhány szerencsésebb helyzetben lévő zeneipari háttérmunkással. Sokan például a Raktárkoncerteken keresztül kapott támogatás egy részét forgatják vissza.

Az első hullám alatt azért igyekeztek tenni, hogy hosszú távon ne veszítsen jó szakembereket az ágazat. A tavaly tavasszal a Radio 1-gyel közösen indított gyűjtéssel hetven, a koronavírus-járvány által nehéz helyzetbe került zeneipari háttérmunkás számára tudtak pénzbeli támogatást folyósítani, összesen tízmillió forint értékben. Szepesi Mátyás, a Fábián Juli Emlékalapítvány kuratóriumának elnöke hangsúlyozta: már a tavalyi pályázatok értékelése során nyilvánvalóvá vált, hogy nagyon sok, akár középkorú háttérmunkás a szakmában eltöltött évtizedek, az azzal járó fizikai megterhelés és az igen speciális szaktudás miatt nehezen talál más lehetőséget a munkaerőpiacon. Nekik már létszükséglet a külső segítség.

A mostani kezdeményezés keretében az erre a célra készített pólókból, pulóverekből lehet rendelni a kampány webshopjában vagy a Popshop.hu-n. A termékekből befolyt teljes bevétel a Fábián Juli Emlékalapítványhoz kerül, amely azokat a zenészeket segíti, akik hosszan tartó betegség miatt nem tudtak fellépni, alkotni vagy dolgozni. A pólókat és pulóvereket január 15-től lehet előrendelni, a megvásárolt termékeket február elején kezdik kipostázni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik