Kultúra

Karády Katalin emléktáblát kapott New Yorkban

MTVA/Bizományosi: Nagy Zoltán
MTVA/Bizományosi: Nagy Zoltán

Kedden emléktáblát avattak Karády Katalin tiszteletére New Yorkban, a színésznő egykori lakóházának udvarán, amely mostantól a Katalin Karády Memorial Courtyard nevet viseli. Az alkotást Baráth Fábián szobrászművész készítette Karády (1910–1990) születésének száztizedik, halálának harmincadik évfordulója alkalmából – írja az Index Magyarország New York-i Főkonzulátusának közleménye alapján.

Karády Katalin a korai magyar hangosfilm legnagyobb sztárja volt, 1939-től a második világháború végéig számos nagy sikerben szerepelt, elsőként a Halálos tavaszban. 1944-től befolyását és anyagi lehetőségeit arra használta, hogy zsidó származású embereket, főleg gyerekeket mentsen meg a nyilasoktól. Ennek ellenére a kommunista hatalomátvétel után már alig kapott szerepeket, és 1951-ben elhagyta az országot. Tizenöt évet élt Brazíliában, mielőtt az Egyesült Államokba költözött volna.

Karády New York egykori magyar negyedében telepedett le, haláláig a 2. sugárút és a 80. utca kereszteződésében található házban élt, az amerikai magyarság emblematikus alakjaként.

Kiemelt kép: Karády Katalin arcképe a Karády Katalin Múzeum Kávéházban, Budapesten.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik