Kultúra koronavírus

A járvány után mindenki folyton bulizni, pénzt szórni és szexelni akar majd

Warner Bros.
Warner Bros.

Ha egyszer ennek a járványnak vége lesz, féktelen bulizásba kezd majd a világ. Legalábbis az 1920-as évek és A nagy Gatsby dekadens világát idéző 2020-as éveket jósol egy epidemiológus rámutatva, hogy a világjárványok után jellemző, hogy egy olyan időszak kezdődik, melyben az emberek a szokottnál lelkesebben keresik a társas interakciókat.

A Covid-19 járvány már majd’ egy éve tart, és a világjárvánnyá válás évfordulója sincs már olyan messze, a betegség pedig eddig több mint másfél millió halálos áldozatot követelt, azt pedig, hogy ez milyen gazdasági és társadalmi válsághoz vezet, még csak sejtjük. Ám Dr. Nicholas Christakis, a Yale Egyetem professzora és epidemiológusa – ők foglalkoznak a járványokkal – új könyvében (Apollo’s Arrow: The Profound and Enduring Impact of Coronavirus on the Way We Live) kínál némi megnyugtatást, jelesük, hogy ha a járvány véget ér, akkor remekül fogunk szórakozni. A kutató szerint ugyanis egy mintázatot követ az emberek viselkedése hasonló kollektív élmények után: a járványokat rendszerint olyan időszakok követik, melyekre intenzív társas élet jellemző, így volt ez például ai 1989-19-es spanyolnátha-járvány után is, az 1920-as években.

Világjárványok idején megnő a vallásosok aránya, az emberek visszafogottabbak lesznek, spórolnak, kockázatkerülők lesznek, és ezt mind látjuk most is ugyanúgy, ahogy évszázadok óta

– mondta Christiakis hozzátéve, hogy az sem mai dolog, hogy a járványokat gazdasági visszaesés követi: akkor is összeomlottak a gazdaságok egy világjárványban, amikor nem voltak kormányzati lezárások, intézmény- és étterem-bezárások, és így tovább. Hangsúlyozza, hogy a járványok mindig véget értek, a modern orvostudomány előtti korszakokban is, csak az a különbség, hogy most ez a vakcinák miatt sokkal gyorsabban történhet meg, mint ahogy az áldozatok száma is alacsonyabb lehet a modern gyógyszereknek és eszközöknek köszönhetően.

Mi vagyunk az emberek első generációja, amely úgy nézhet szembe egy ilyen fenyegetéssel, hogy valós időben reagálni is tud rá hatékony gyógyszerekkel. Ez egy csoda.

A kutató szerint nagyjából 2023-ra állhat talpra a világ társadalmilag és gazdaságilag, 2024-re pedig várhatóan a korábbinál is jobban telel lesznek a stadionok, a klubok és a koncerttermek.

2024-ben a pandémiás trendek az ellenkezőjükre fordulnak. Az emberek fáradhatatlanul keresik majd a társas interakciókat,

– mondta Christiakis, aki szerint ez nem csak tele koncertarénákat jelent majd, hanem szexuális szabadosságot, pénzszórást, és a vallásosság visszaesését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik