Kultúra

Megtarthatja a holland múzeum a náci megszállás alatt olcsón vásárolt Kandinszkij-festményt

Koen van Weel / ANP MAG / ANP via AFP
Koen van Weel / ANP MAG / ANP via AFP

Egy bírósági ítélet szerint megtarthatja a hollandiai Stedelijk Múzeum Vaszilij Kandinszkij (1866-1944) orosz avantgárd festő Kép házakkal című festményét, amelyet Hollandia náci megszállása idején adott el jóval áron alul a Lewenstein házaspár, a képet visszakövetelő örökösök szerint kényszer hatására, írja az MTI.

Az örökösök azután fordultak bírósághoz, hogy a holland restitúciós állami bizottság 2018-ban elutasította igényüket a festményre, amelyet 1940 októberében árverésen vásárolt meg potom áron a modern és kortárs művészeteknek szentelt múzeum: a becsült 2-3 ezer gulden helyett 160 guldenért akkori árakon. A bizottság arra hivatkozott, hogy a varrógépgyáros házaspár önszántából kínálta fel eladásra a festményt, részben rossz anyagi helyzete miatt, amelybe már a német megszállás előtt került. Az örökösök szerint ugyanakkor egyértelműen „rabolt műalkotásról” van szó, mivel az 1909-ben keletkezett festményt a náci rezsim nyomása alatt, kényszerűségből adták el valódi értékének kis töredékéért zsidó tulajdonosai.

Egy állami vizsgálóbizottság alig néhány nappal ezelőtt állapított meg „jelentős hiányosságokat” a holland restitúciós gyakorlatban, egyebek közt azt, hogy az igények elbírálásánál figyelembe veszik az érintett múzeum érdekeit is. Az örökösök ügyvédje szerint a bíróság határozata rossz üzenetet küld, és ha így marad, az azt jelenti, hogy „Hollandiában gyakorlatilag nem létezik” restitúciós politika, és rablásból származó, jelentős műalkotások maradhatnak örökre visszaadatlanok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik