Kultúra

Szürreális mozaik-vidámparkot állítunk ki a Velencei Biennálén

Keresztes Zsófia
Keresztes Zsófia

Keresztes Zsófia képzőművész és Zsikla Mónika kurátor pályázatát találta a legjobbnak a Ludwig Múzeum igazgatója, Fabényi Júlia által felkért szakmai zsűri. Így Keresztes nagyszabású installációja, Az álmok után – merek dacolni a károkkal lesz látható a 2022. április 23. és november 27. között megrendezendő, 59. Velencei Képzőművészeti Biennálén – írta meg az Új Művészet. (Előtte még meg kell rendezni az Építészeti Biennálét, amit a koronavírus-járvány miatt halasztottak 2021-re.)

A Biennále Magyar Pavilonjában való részvételre 15 érvényes pályázat érkezett, ezekből lett Keresztes munkája a befutó. A pályázati anyagban olvasható összefoglaló szerint Keresztesnek a pavilon terét egyetlen egészként kezelő, építészet, szobrászat és iparművészet határán mozgó, jellegzetesen női nézőpontú installációja „önmagunk megismerésével és az emberi kapcsolatokkal foglakozik és a képzelet tájain tesz belső utazást, melyhez többek között

Szerb Antal Utas és holdvilág című regényéből merített inspirációt.

Mozaikokkal borított különös, amorf szobrai egyéniek és látványosak; művészete személyes, friss, aktuális. Formavilága egyszerre idézi a szürrealizmust és a századforduló organikus építészetét, de a 21. század technikai megoldásaival dolgozik, és saját korának problémáit és életérzését jeleníti meg.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik