BÁV
Kultúra

A Titanic rendezőjének és a világ legnagyobb gyémántkereskedő vállalatának órakülönlegessége a BÁV karácsonyi árverésén (x)

Az aukciósház a hagyományos karácsonyi árverését december 10-én online tartja meg

A Titanic című kasszasikert jegyző amerikai filmrendező, James Cameron előtt tisztelgő Rolex páratlan óramodellje és az ékszerek királynője, a párizsi Nina Ricci divatház briliánsokkal ékesített fülbevalója is szerepel majd a századik aukciós évfordulóját ünneplő BÁV karácsonyi – ezúttal online – árverésén. A december 10-i rendezvényen karácsonyi ajándéknak is tökéletes mérnöki óracsodákra, ékszerekre, műtárgyakra, valamint klasszikus és kortárs festményekre is licitálhatnak az érdeklődők. Az online árverés teljes kínálata december elsejétől személyesen, az aukció katalógusa pedig online is megtekinthető.

Az idén aukcióinak 100. évfordulóját ünneplő BÁV karácsonyi aukciója a luxus imádóinak és a tudatos pénzügyi befektetőknek egyaránt kedvez. A december 10-én, 17.00 órakor kezdődő árverésre minden műszeretőt vagy karácsonyi ajándékot kereső érdeklődőt várnak, akinek minden vágya egy elegáns karóra vagy egy különleges ékszer.

A BÁV 2020 tavaszán készített reprezentatív felmérése, a Műtárgybefektetési index szerint a koronavírus okozta válság ellenére sem rendült meg a műtárgybefektetéssel szembeni bizalom, a legnagyobb népszerűségnek a festmények és az ékszerek örvendenek, így a közönség nélkül megrendezett, de az Axioart platformján online követhető aukción ezeknek a tárgyaknak is nagy szerepet szán a BÁV.

Eljegyzés a fa alatt

A szerelmespárok mindig izgatottan várják a karácsonyt, bár mindkét fél más okból. A sok esetben tanácstalan férfiak segítségére sietve a BÁV idén egy összesen 1,5 karátos briliánsokkal ékített gyűrűt is kalapács alá küld, amely igen kedvező, 550 ezer forintos kikiáltási árról indul. Így az izgatott leendő vőlegény két legyet üthet egy csapásra: búcsút inthet annak a mondásnak, hogy „eljegyzési gyűrűt csak a fizetés háromszorosáért vásároljunk”, illetve boldoggá teheti a kedvesét egy gyönyörű gyűrűvel. Ha eljegyzés nem is szerepel a tervek között, érdemes a befektetési célú ékszervásárlást megfontolni: az érdeklődők egy Bulgari gyűrűre vagy egy Nina Ricci briliánsokkal ékesített fülbevalóra is lecsaphatnak.  Azok, akik inkább a színes drágakövekért rajonganak, most egy 7 karátnyi smaragddal  és további 11,3 karátnyi briliánssal díszített lenyűgöző nyakékre is licitálhatnak.

Stílusos tippek

A katalógusban szereplő több száz tétel közül biztosan talál majd mindenki az ízlésének megfelelőt, legyen szó az elegáns, vintage stílusú használati tárgyak után vágyakozókról, vagy a kerámiák, porcelánok örök szerelmeseiről. Előbbiek számára a BÁV bőséges választékot ígér: empire, art deco és szecessziós ezüst gyertyatartók mellé akár cukordobozokat is beszerezhet az, aki a kifinomultságot keresi, de akár a merészebb tárgyaktól sem visszarettenő licitáló egy női alakot formázó art deco lámpa boldog tulajdonosa is lehet. A Zsolnay mára státuszszimbólum, aki nem volt olyan szerencsés, hogy a nagymamától örökölt volna, az a decemberi aukción többek között egy ritka szecessziós díszvázára is licitálhat.

báv

James Cameron órája és más mérnöki csodák

Ha órákról van szó, elsősorban mindenkinek a „luxus” és „Rolex” szavak jutnak eszébe, így a BÁV idei kínálatát is ez jellemzi. Az egyik legkivételesebb Rolex modell is a listán szerepel, így a különlegességet keresők egy igen exkluzív és ritka modellre licitálhatnak, 3.200.000 forintos indulóárral. A Deepsea Sea-Dweller a Titanic sikere után további mélytengeri kalandokat kereső James Cameron filmrendező 2012-es Deepsea Challenge című dokumentumfilmje előtt tiszteleg. A 2014-ben bemutatott óra számlapja is a páratlanságára utal: a kékből feketébe váltó színátmenet is James Cameron szédítő mélységű merülésének metaforája, a Deepsea felirat zöldje pedig a rendező merüléshez használt járművével megegyező színű. A pompa és csillogás, ha egy órában ötvöződne, az az idei aukción a 2,8 millió forintos licitről induló, a világ legnagyobb gyémántkereskedő vállalatcsaládjának, a De Beers-nek a Talisman órája lenne, amelynek közepét egy igazi csiszolatlan gyémánt díszíti. A női órák közül a Cartier Ékszerház Trinity ékszeróráját érdemes kiemelni, melynek elnevezése a három gyűrű: sárga- és rozéarany, illetve gyémántok összefonódására utal, kikiáltási ára pedig 400 ezer forint. A kreatív emberi elme és a mérnöki csoda igazi találkozása a Jaeger Le Coultre Atmos örökmozgó asztali órája, amelynek különlegessége, hogy emberi beavatkozás nélkül, a hőmérséklet változásának hatására működik, komplexitását pedig az mutatja, hogy egy ilyen óra elkészítése egy hónapot vesz igénybe, és további öt hét a tesztelési és beállítási folyamat. A különleges szerkezetre a licit 550.000 forintról indul.

báv

Balatoni nyár

Minden otthon díszei lehetnek azok a modern képek, amik az aukció festményanyagát alkotják. Az absztrakt formák iránt lelkesedőknek jó választás lehet Nádler István Firenze című festménye, melyre a licit 1,2 millió forintról indul, de az ismerős memóriaképeket keresőknek Weiler Péter a Miss Kelet-Balatoni Kistérség című képe lehet majd az igazi.

Hasznos tudnivalók

A katalógus a bavaukcio.hu oldalon elérhető, de az aukciós tárgyak személyesen is megtekinthetők december 1. és 9. között a BÁV Aukciósház Apszistermében (1052 Budapest, Bécsi utca 3.), naponta 10-18 óráig, a maszkviselési-, kézfertőtlenítései- és távolságtartási szabályok betartásával.

Az aukción az online licitáláshoz előzetes regisztráció szükséges az axioart.com oldalon. Az árverésre vételi- és telefonos- megbízás is leadható a BÁV Aukciósházban vagy az aukcio@bav.hu email címen.

BÁV100 – Árverések 100 éve

2020 a BÁV éve! A BÁV jogelődje 100 éve, 1920-ban rendezte meg első aukcióját az Állami Árverési Csarnokban. Az elmúlt száz év során az árverések története szorosan összekapcsolódott a műgyűjtés, a műkereskedelem, és a közgyűjtemények történetével.

Az első világháború végével tömegek akarták értékesíteni a műtárgyaikat. Ez az igény hívta életre az Állami Árverési Csarnokot, amely a feketepiaccal szemben lehetőséget adott a szabályozott műkereskedelemre. Már ekkor is neves szakértők válogatták és határozták meg az árverésre kerülő műtárgyakat.

A 30-as évek pénzügyi válsága többek között az Esterházy-, az Andrássy- és a Károlyi-családokat késztette gyűjteményei aukcionálására. Még a második világháború alatt is rendeztek árveréseket, ekkor, 1942-ben került kalapács alá például Iványi-Grünwald Béla festőművész hagyatéka is. Sokan helyezték letétbe a Kinizsi utcai székházban értékeiket, innen azonban a háború végén 200 ezer műtárgyat raboltak el az átvonuló csapatok.

A szocializmus idején ellehetetlenítették a polgári csökevénynek tartott műgyűjtést. A cég, immár Bizományi Áruház Vállalat néven, leginkább használt áruk értékesítésével foglalkozott, hét évig árveréseket sem szervezhettek. A forradalom után, 1957-ben azonban rögtön az Iparművészeti Múzeum üvegcsarnokában lehetett újra licitálni közel másfélezer tételre. A múzeumok ezekben az évtizedekben, élve elővásárlási jogukkal, a BÁV-on keresztül gyarapították gyűjteményeiket. A 60-as években a nagyarányú lakásépítések miatt elsősorban a festmények számítottak divatosnak, de a következő évtizedben divatba jött a porcelánok és ezüsttárgyak gyűjtése is. Már ekkor, 1963-ban elindultak a különböző szakágakra specializálódott becsüsképzések, amelyeket később megnyitottak a nagyközönség számára is.

A 80-as években rendezték meg az első ékszeraukciót, amely azóta is töretlen siker a vásárlók körében. A 90-es évekre megszűnt a cég monopolhelyzete, de a szabad kereskedelemmel számos rejtőzködő műtárgy is a piacra került, így a BÁV a maga színesebb profiljával nem csupán túlélte, de sikeresen zárta az évtizedet. Az új évezredet leginkább a kortárs művészet felé való nyitás határozta meg, ám a 2007-től a Bécsi utcában működő Aukciósházban a rekordok sorát ismét egy gazdasági világválság szakította meg. Az ékszeraukcióknak köszönhetően  a cég sikeresen túljutott a 2008-as évet követő  globális pénzügyi válság időszakán, és köszönhetően a kereslet fellendülésének és a sokszínű árveréseknek, a 2010-es években is számos izgalmas alkotás kerülhetett kalapács alá, sőt számos új rekord is született.

Az elmúlt száz év során számos új művésznemzedéket követtünk végig pályája során, életművek nyíltak és zárultak le, új trendek jöttek létre és múltak el, közben több százezer alkalommal hangzott el: senki többet, harmadszor! 2020 nem csak egy új évszázad, de egy új korszak kezdete is a BÁV-nál. Kövessék velünk a cég megújulását ebben az évben!

A BÁV100-ról ezen az oldalon tudhat meg többet: http://bav.hu/hirek/bav100-arveresek-100-eve

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.