Kultúra

Pálfi György megtalálta új filmjének főhősét: egy tyúkot

Fülöp Dániel / 24.hu
Fülöp Dániel / 24.hu
Nincs elég pénze, hogy színészekkel dolgozzon. Megoldotta.

A Filmhu írta meg, hogy Pálfi György, a Taxidermia, a Hukkle és a Szabadesés rendezője új filmterven dolgozik: a Tyúk című film történetében egy háztáji csirke kiscsibékre vágyik, ezért fellázad a tojásait elvevő gazda ellen, és titokban kezdi kikölteni kicsinyeit. A filmet mexikói koprodukcióban szeretnék leforgatni, a tervet szeptember végén mutatta be először a San Sebastian Filmfesztivál szakmai közönségének Pálfi, producere, Muhi András, illetve a mexikói koproducer, Daniela Hernandez, és az online pitchelés olyan jól sikerült, hogy azóta meghívták őket egy cannes-i és egy argentin szakmai programba is.

Pálfi György legutóbbi filmje a két éve bemutatott Az úr hangja volt (kritikánkat itt olvashatja róla), azóta négy filmtervét dobta vissza a Nemzeti Filmintézet.

Arra nem számítunk, hogy Magyarországról is támogatást kapunk a tervre, persze nagyon örülnénk neki. De ebben a pillanatban olyan erős politikai befolyásoltsága van a Nemzeti Filmintézetnek, hogy kénytelenek vagyunk más lehetőségek után nézni, nemzetközi producereket keresni

nyilatkozta a Filmhunak a rendező, felidézve, hogy tulajdonképpen a szűkös keretek inspirálták a Tyúk alapötletét is.

Azon gondolkodtam, hogyan tudnék kevés pénzből egy érvényes filmet készíteni, aminek mondanivalója is van. A legolcsóbb megoldás, ha az ember egy helyszínre tervez, és kevés szereplőre redukálja a történetét. Én 19-re lapot húzva azt gondoltam, hogy a színészeket is kiveszem a filmből, és egy állatos filmet tervezek. Nem azért, mert utálom a színészeket, egyszerűen nem tudom megteremteni az anyagi lehetőségét annak, hogy velük dolgozzam

– mondta Pálfi, aki szerint persze így is fontos lesz a háttérben zajló emberi történet. A kísérleti jelleg amúgy sem áll messze Pálfi munkásságától, ehhez elég első két filmjére, a Hukklera, vagy a Taxidermiára gondolni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik