Kultúra

Online nézhetjük meg Lidérc úr díjnyertes történetét

Lidérc úr
Lidérc úr

Hétfőtől online látható Tóth Luca Berlinalén debütált kisfilmje, a Lidérc úr. A rendező második függetlenfilmje a Berlinale rövidfilmes versenyprogramjában debütált 2019-ben, azóta közel 90 fesztiválon szerepelt és 12 díjat nyert, köztük az Oscar-kvalifikáló Børge Ring-díjat az Odense Nemzetközi Filmfesztiválon.

Lidérc úr főszereplője egy fiatal férfi oldalából kibújó aprócska bácsi, aki születése után a számára óriási lakás minden szegletét felderíti, mialatt sajátos kapcsolatot alakít ki a férfival, akihez gyorsan elkezd kötődni és megismerni általa a szeretet különböző fázisait. A kisfilm szürreális kamarajáték, mely egy „kísértetjárta”, klausztrofób térben játszódik, ahol megismerhetjük a viszonzatlan szerelem dinamikáját, mindezt egy szokatlan kapcsolatú pár hétköznapjain keresztül.

Kapcsolódó
A fájlokat is törlöm, hogy ne tudjak hozzányúlni a filmemhez
A Berlinalén versenyző Lidérc úr rendezőjével, Tóth Lucával beszélgettünk ringó testekről és mismásoló cenzorokról.

A közel 20 perces, magyar-francia koprodukcióban készült film vizuális világát és az animáció nagy részét Tóth Luca alkotta, zeneszerzője Kalotás Csaba. Tóth Luca a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem animáció alapszakán végzett, mesterszakos tanulmányait pedig a londoni Royal College of Art animáció szakán folytatta. Itthoni diplomafilmje, A kíváncsiság kora (2013) az Annecy-i Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon a diplomamunkák versenyében a zsűri különdíját nyerte, a magyar mozinézők pedig kísérőfilmként láthatták Pálfi György Szabadesés című nagyjátékfilmje mellett. Első függetlenfilmje a nemi szerepeket felcserélő, társadalomkritikus Superbia volt.

A Lidérc úr a NOWNESS oldalán látható, később pedig Tóth Luca vimeo csatornájára is felkerül.

Kiemelt kép: Lidérc úr

Ajánlott videó

Olvasói sztorik