Kultúra

Kolosi Péter: Rengeteg kísérletet tettünk arra, hogy erre a szintre ne tudjon eljutni a Barátok közt, de ez sajnos nem sikerült

RTL Klub
RTL Klub

Hétfő reggel derült ki, hogy 22 év után, jövő nyáron véget ér a Barátok közt. A Blikk értesülései szerint az RTL Klub azért döntött a napi sorozat befejezése mellett, mert már nem jövedelmező számukra. Kolosi Péter, az RTL Magyarország vezérigazgató-helyettese és programigazgatója nem sokkal később a SorozatWikinek adott interjújában megerősítette a hírt.

A Barátok közt a magyar televíziózás egyik legsikeresebb vállalkozása, korszakalkotó produkció. Bármi történik, ez mindig így marad. […] Az, hogy a Barátok közt ilyen régóta képernyőn van és ebből több mint másfél évtizedig hatalmas siker volt, sőt volt olyan időszak amikor több mint 70 százalékos közönségarányt hozott, elképesztő teljesítmény. Annak idején az összes többi tévétársaság úgy próbálta szerkeszteni a programját, hogy csak a Barátok közttel ne kerüljön szembe a saját műsora, mert akkor biztosan elbukik. Egy olyan sorozat, amelynek ilyen hatása volt, ami ennyire erős volt és ilyen mértékben tartottak tőle az ellenfelei, mindig is a magyar tévétörténelem egyik legnagyobb csillaga marad. Független attól, hogy most már messze nem nézik ennyire jól

– mondta el a lapnak.

Hozzátette, a sorozat nézettsége ma már nem éri el a kívánatos szintet, sőt azt a minimumot sem, hogy főműsoridőben tudják adni és a saját sávjában ez legyen a legnézettebb műsor.

Rengeteg kísérletet tettünk arra, hogy erre a szintre ne tudjon eljutni a sorozat, de ez sajnos nem sikerült.

Kolosi szerint a bajok akkor kezdődtek, amikor több mint öt éve Kalamár Tamás, a sorozat alapító producere távozott a Barátok közttől.

Ezt követően a sorozat kreatív szempontból egy olyan útvesztőbe került, amely teljesen eltérítette az eredeti gondolataitól, eredeti céljaitól és egy olyan rossz irányba vitték el, ami után már csak idő kérdése volt, hogy ez a nézettségen mikor fog látszani. Akkoriban az Ufa Magyarország vezetőit [a Barátok közt gyártója] és minket is sokan figyelmeztettek, hogy ebből baj lesz és mi is kezdtük látni ennek a jeleit, de nem tudtunk mit tenni. Sokszor szóltunk a gyártó vezetőnek, hogy ha ezt az irányt folytatják, akkor el fogjuk veszíteni a Barátok közt nézőit, de nem hallgattak ránk. Később, amikor az Ufa Magyarországnak új német vezetése lett, ők rögtön megértették, hogy mi a problémánk. Nagyon hamar változtattak is a produkció vezetésén, de sajnos úgy tűnik, hogy már késő volt.

Kolosiék a sorozat jelenlegi producerével, Ondruss Ilonával is egyeztettek, amikor ávette a sorozat tartalmi vezetését, és, bár azt gondolták, nagyon sok éve rossz úton jár a produkció, ezért kérdéses, hogy vissza lehet-e hozni a nézettségét, szerettek volna még egy utolsó kísérletet tenni.

A tartalmi változtatások az év elején valóban megtörténtek, elégedettek voltunk a stáb munkájával és bíztunk a sikerben. Már nyáron látszódnia kellett volna, hogy a nézők visszaszoknak rá, de ez nem történt meg. Így igazából már akkor várható volt, hogy előbb-utóbb kénytelenek leszünk befejezni a sorozatot

– fogalmazott.

Kiemelt kép: RTL Klub

Ajánlott videó

Olvasói sztorik